Η Nissan αναβάλλει το κλείσιμο του εργοστασίου στη Βαρκελώνη


Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών της Nissan και των εκπροσώπων εργαζομένων στο εργοστάσιο της Βαρκελώνης είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει για έναν χρόνο το κλείσιμο αυτού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 6/8/2020

Όταν τον περασμένο Μάιο τα στελέχη της Nissan ανακοίνωσαν ότι στο τέλος του χρόνου θα σταματήσει τη λειτουργία του το εργοστάσιό της στην Βαρκελώνη, δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Η απόφαση γι’ αυτό ελήφθη υπό το πρίσμα του περιορισμού κόστους για την εταιρεία αλλά και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ρόλων που θα έχει καθεμία αυτοκινητοβιομηχανία εντός του Ομίλου Renault-Nissan-Mitsubishi.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και οι εργαζόμενοι άρχισαν απεργία. Στην υπόθεση ενεπλάκη και η κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία ζήτησε να βρεθεί ένας τρόπος να συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στελεχών της ιαπωνικής εταιρείας και εκπροσώπων των εργαζομένων σε αυτό είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθεί για έναν χρόνο το κλείσιμό του. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Frank Torres, επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Nissan «νομίζουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για όλους, καθώς εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο για να βρεθούν τρόποι για την αλλαγή χρήσης του εργοστασίου. Όμως, ακόμη κι αν δεν συμβεί αυτό, θα υπάρξει ο χρόνος για προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες αποζημίωσης για εθελούσια αποχώρηση (των εργαζομένων) από αυτές που προβλέπει ο νόμος».

Η Nissan δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις ως τον Δεκέμβριο του 2021 και ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης για όσους το επιθυμούν. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, το κλείσιμο του εργοστασίου θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις των περίπου 3.000 υπαλλήλων σε αυτό.