H Nissan ανακοίνωσε πρόγραμμα ανταλλαγής μπαταριών για το Leaf


Αν και το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στα Leaf που κυκλοφορούν στην Ιαπωνία ίσως αυτή η κίνηση να δείχνει ένα μελλοντικό σενάριο για την ηλεκτροκίνηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 3/4/2018

Από τον Μάιο οι ιδιοκτήτες των Leaf στην Ιαπωνία θα έχουν την δυνατότητα να ανταλλάξουν τις παλιές χρησιμοποιημένες μπαταρίες του ηλεκτρικού τους αυτοκινήτου και να πληρώσουν ένα αντίτιμο για την αντικατάσταση με ανακατασκευασμένες.

Προηγουμένως αν ένας κάτοχος Leaf στην Ιαπωνία ήθελε νέες μπαταρίες 24 kWh έπρεπε να πληρώσει περίπου 6.200 δολάρια. Τώρα οι ανακατασκευασμένες (στις οποίες προφανώς έχουν αντικατασταθεί τα στοιχεία που έχουν «πέσει» σε απόδοση) στοιχίζουν μόλις 2.850 δολάρια.

Μέσω αυτού του προγράμματος η Nissan εκτιμά πως θα βελτιώσει την αξία μεταπώλησης των 1ης γενιάς Leaf. Από το 2010 παγκοσμίως η  ιαπωνική εταιρία έχει πουλήσει πάνω από 300.000 μοντέλα Leaf εκ των οποίων ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στην Ιαπωνία.

Από την άλλη, η κίνηση της Nissan επισημαίνει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό της ταχύτερης γήρανσης και εξασθένισης των μπαταριών που στο πιο αισιόδοξο σενάριο βαστά 8-10 χρόνια όταν ένας θερμικός κινητήρας με καλή συντήρηση έχει πολλαπλάσια διάρκεια ζωής.