Η Nissan απέκτησε το 34% της Mitsubishi!


Έναντι 2,2 δισ. δολαρίων.

  • 12/5/2016

Η Nissan Motor Co συμφώνησε να εξαγοράσει ποσοστό 34% στη Mitsubishi Motors Corp, αποκτώντας ουσιαστικά τον έλεγχό της έναντι 2,2 δισ. δολαρίων και διασώζοντας τη μικρότερη ανταγωνίστριά της.

Η συμφωνία δεν είναι μόνο μια σανίδα σωτηρίας για τη Mitsubishi Motors, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο σκανδάλου για τρίτη φορά σε δύο δεκαετίες, αλλά αναμένεται να ενισχύσει και την ίδια τη Nissan. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στην Ασία εκτός της Κίνας, σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες, όπου είναι δημοφιλή τα μοντέλα της Mitsubishi.

Η Mitsubishi και η Nissan συνεργάζονται στους τομείς ανάπτυξης και μεταποίησης ήδη από το 2011 αλλά η υφιστάμενη συμφωνία δεν προβλέπει τη συμμετοχή της μίας στο μετοχικό κεφάλαιο της άλλης.

Στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας, η οποία οι δύο εταιρίες είπαν ότι θα βοηθήσει τη Mitsubishi «να ανακτήσει την εμπιστοσύνη», η Nissan θα αποκτήσει λίγο πάνω από το ένα τρίτο του ομίλου – αρκετό για να της εξασφαλίσει τον έλεγχο βάσει της ιαπωνικής νομοθεσίας.

«Πιστεύουμε αυτή θα είναι μια κατάσταση επωφελής και για τις δύο πλευρές… Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε και να αναπτυχθούμε μαζί, καλύτερα απ’ ό,τι εάν η Mitsubishi το έκανε αυτό μόνη της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Carlos Ghosn σε δημοσιογράφους σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο εταιριών στη Yokohama.

Τον περασμένο μήνα, η Mitsubishi παραδέχθηκε ότι είχε υπερεκτιμήσει την οικονομία στην κατανάλωση καυσίμων σε τουλάχιστον τέσσερα από τα μοντέλα της. Η παραδοχή αυτή έπληξε σοβαρά τη Mitsubishi, με αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 3 δισεκ. δολάρια από την αξία της και αμαυρωθεί το εμπορικό της σήμα που ήδη χάνει μερίδιο στην αγορά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το κόστος ενδεχόμενων αποζημιώσεων.