Η Nissan θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Renault


Οι τόνοι έχουν πέσει και από την πλευράς των Γάλλων και από αυτή των Ιαπώνων, μιας και η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/6/2019

Το κλίμα στα πλαίσια της γαλλό- ιαπωνικής συμμαχίας των Renault- Nissan- Mitsubishi δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό τον τελευταίο καιρό. Οι λόγοι πολλοί. Από τον Carlos Ghosn και τις πράξεις του και από τα παράπονα των Ιαπώνων για το δεύτερο ρόλο τους παρά το μεγαλύτερο μέγεθός τους μέχρι τη συμμετοχή του γαλλικού δημοσίου με 15% στο όμιλο της Renault που ενοχλεί τη Nissan αλλά και την προοπτική συνεργασίας με την FCA που τελικά έληξε και γρήγορα και άδοξα παρόλο που κατά γενική ομολογίας είχε νόημα.

Από την άλλη οι πάντες και στην Ευρώπη και στην Ασία καταλαβαίνουν πως στη σημερινή εποχή και με τη σίγουρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και την αυτόνομη οδήγηση που απαιτούν τεράστια ποσά ως επένδυση, δεν γίνεται ουσιαστικά να επιβιώσει κανείς χωρίς συνέργειες.

Έτσι όλοι βλέποντας και το ότι η συμμαχία μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπαθούν να εκτονώσουν την κατάσταση και να ρίξουν γέφυρες με την άλλη πλευρά. Πρώτος και καλύτερος ο διευθύνων σύμβουλος της Nissan Hiroto Saikawa ο οποίος έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως η Nissan «πρέπει να κάνει ειρήνη με τη Renault» και πως το πλέον σημαντικό είναι οι δύο μεγάλες εταιρείες να «σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν την συνεργασία τους».