Η Noble θέλει με το Μ500 να μπει στο… μάτι της McLaren Artura


Ο μικρός Βρετανός κατασκευαστής ευελπιστεί με το νέο supercar να επιστρέψει δυναμικά στη δράση και να ανταγωνιστεί αντίστοιχες προτάσεις της κατηγορίας. Μπορεί να τα καταφέρει;

  • 15/1/2022

Η Noble Automotive είναι μια μικρή, αλλά συναρπαστική εταιρεία κατασκευής σπορ αυτοκινήτων με έδρα σε μία μικρή βιομηχανική περιοχή κοντά στο Λέστερ. Ήδη από το 2018 γνωρίζουμε πως ετοιμάζει μία νέα πρόταση που θα φέρει την ονομασία Μ500, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο στο Goodwood Festival of Speed. Στόχος ήταν να καλύψει όλα εκείνα τα κενά που δημιούργησε η Μ600 σχετικά με την οδική της συμπεριφορά και τα οποία παραδέχτηκε ακόμα και ο κατασκευαστής.

Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο κεντρικά τοποθετημένος V6 κινητήρας προέρχεται από την Ford, έχει χωρητικότητα 3.5 λίτρων και αποδίδει 550 PS. Συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων απ’ τον Ιταλό προμηθευτή Graziano και στέλνει την κίνηση στον πίσω άξονα. Οι σχεδιαστικές διασυνδέσεις με το M600 είναι αρκετές ενώ στις διαστάσεις των δύο προτάσεων υπάρχει απόλυτη ταύτιση των αριθμών, εκτός από το πλάτος όπου το Μ500 εμφανίζεται ελάχιστα μεγαλύτερο.

Το βάρος του πρωτότυπου ήταν 1.400 kg ενώ η τελική πρόταση που θα βγει στους δρόμους λέγεται ότι θα είναι «αδυνατισμένη» κατά 150 kg χάρη στη χρήση ελαφρύτερων κομματιών σε πολλά σημεία. Στο εσωτερικό  έχει γίνει αρκετή... δουλίτσα από την Noble η οποία διάλεξε το μεγαλύτερο μέρος του να καλυφθεί με Alcantara, ενώ το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι φυσικά το «χτένι» του επιλογέα ταχυτήτων και το παραδοσιακό μηχανικό χειρόφρενο.

Οι πρώτες παραδόσεις, σύμφωνα με την Noble, θα έρθουν τους επόμενους μήνες του 2022 ενώ η τιμή της μονάδας θα κυμανθεί περί των 200.000€. Στόχος του κατασκευαστή είναι να παράγει περίπου 50 οχήματα σε ετήσια βάση.