To νέο Volkswagen Golf και οι άλλοι


Η στροφή της Volkswagen στην ηλεκτροκίνηση μονοπώλησε το ενδιαφέρον μας το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, οι νέες μικρομεσαίες προτάσεις του γερμανικού ομίλου είναι εκείνες που θα σηκώσουν το βάρος της εμπορικής επιτυχίας, αρχής γενομένης από το VW Golf.

  • KEIMENO: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/10/2019

Απέχουμε μόλις δύο εικοσιτετράωρα από την παγκόσμια πρεμιέρα του νέου Volkswagen Golf και οι περισσότεροι έχουν ήδη λησμονήσει την παρουσία του πολλά υποσχόμενου και αμιγώς ηλεκτροκίνητου ID.3 στην πρόσφατη έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Όχι τυχαία, μιας και το αειθαλές Golf είναι εκείνο που θα αναλάβει για μια ακόμα φορά να βγάλει να τονώσει το προφίλ της γερμανικής φίρμας αλλά και την οικονομικής της θέση, φέρνοντας ζεστό χρήμα στα ταμεία της.

Το όγδοης γενιάς Golf δεν θα αποτελέσει ωστόσο τη μοναδική άφιξη στην ευρύτερη κατηγορία των μικρομεσαίων που θα φέρει τη σφραγίδα του ομίλου Volkswagen. Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα σειρά έχει η νέα Skoda Octavia, η οποία θα δώσει τη σκυτάλη στο επίσης νέο Audi A3 και το Seat Leon το οποίο και θα ολοκληρώσει μια άνευ προηγουμένου αντεπίθεση σε μια κατηγορία αυτοκινήτων που συνήθως χαρίζει και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Ας δούμε όμως ποια θα είναι τα -κοινά- χαρακτηριστικά των μικρομεσαίων προτάσεων που ο όμιλος Volkswagen πρόκειται να λανσάρει το αμέσως επόμενο διάστημα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ως βάση και για τα τέσσερα μοντέλα θα αξιοποιηθεί η πλατφόρμα που έχει γίνει γνωστή ως MQB. Βελτιώσεις θα υπάρξουν όχι όμως και δομικές αλλαγές που θα οδηγήσουν π.χ. στην πλήρη αναδιάταξη των αναρτήσεων.

Το βάρος πρόκειται να δοθεί στην τεχνολογία και ειδικότερα στον περιορισμό των εκλυόμενων ρύπων με την υβριδοποίηση των περισσότερων κινητήριων συνόλων. Ευθύς εξαρχής, λοιπόν, στην γκάμα των νέων μικρομεσαίων προτάσεων του ομίλου Volkswagen θα περιλαμβάνονται ήπια υβριδικά σύνολα (mild hybrid) καθώς και plug-in υβριδικές εκδόσεις.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η παρουσία του αμιγώς ηλεκτροκίνητου e-Golf στα πλάνα της Volkswagen, κάτι που δεν ισχύει για την Audi, της Skoda και τη Seat.

Μένοντας στο όγδοης γενιάς VW Golf, οι πρώτες φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που ήθελαν του Γερμανούς να διατηρούν τη μετριοπαθή σχεδιαστική στρατηγική διατηρώντας την εικόνα του αυτοκινήτου πολύ κοντά σε εκείνη του απερχόμενου μοντέλου.

Θεαματικότερες είναι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο εσωτερικό και ειδικότερα στο ψηφιοποιημένο cockpit το οποίο εκτός των άλλων δείχνει να έχει αποκτήσει έναν οδηγοκεντρικό προσανατολισμό. Από το πάνω ράφι του τεχνολογικού οπλοστασίου του ομίλου VW θα προέλθουν τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας όπως και εκείνα της υποβοήθησης του οδηγού.

Μένει να αποδειχθεί αν και η νέα Skoda Octavia θα καταφέρει να ακολουθήσει το ποιοτικό και τεχνολογικό παράδειγμα του VW Golf σε μια προσπάθεια να αποκτήσει την απαραίτητη απόσταση από το Skoda Scala.

Οι πρώτες εικόνες του αυτοκινήτου αναδεικνύουν αυτήν την προσπάθεια αναβάθμισης του προφίλ του, όπως άλλωστε και τη διατήρηση του μεγέθους στα γνώριμα, πληθωρικά επίπεδα. Η επίσημη πρεμιέρα της νέας Skoda Octavia είναι προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου και η ημέρα που οι προδιαγραφές πρόκειται να γίνουν γνωστές ακόμη πιο κοντά.

Τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς θα μας απασχολήσει η τέταρτη γενιά του Audi A3 Sportback. Εστιάζοντας στα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία μας έχει συνηθίσει το A3 Sportback, η Audi αναμένεται να δώσει μια ηχηρή απάντηση τόσο στην Mercedes-Ben A-Class όσο και στην BMW Σειρά 1.

Σε επίπεδο τεχνολογίας οι διαφορές από το νέο Golf δεν θα είναι σημαντικές, παρόλα αυτά θα υπάρξουν εξοπλιστικά στοιχεία που θα υπογραμμίζου τον premium προσανατολισμό του αυτοκινήτου, τραβώντας τις διαχωριστικές γραμμές από το μικρομεσαίο VW.

Την άνοιξη του 2020 αναμένεται να αντικρίσουμε για πρώτη φορά το νέο Seat Leon, το οποίο αισίως περνά στην τέταρτη κατά σειρά γενιά. Με τα σενάρια που θέλουν τον όμιλο VW να δημιουργήσει τη δική του… Alfa Romeo επενδύοντας στο νεανικό και ταυτόχρονα δυναμικό προφίλ της Seat να έχουν επανέλθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, το νέο Leon πρόκειται να κάνει το βήμα παραπάνω σε επίπεδο σχεδιασμού και όχι μόνο.

Ξεχάστε, λοιπόν, τη μετριοπαθή εικόνα της σημερινής γενιάς του αυτοκινήτου καθώς στη νέα του μορφή το Seat Leon θα ενσωματώνει αρκετά στοιχεία από τα πρόσφατα σχεδιαστικά πρωτότυπα της ισπανικής φίρμας.