Η πανδημία δείχνει να αυξάνει τις κλοπές και ληστείες αυτοκινήτων


Ένα παράξενο, όσο και ανησυχητικό στατιστικό δείχνει να προβληματίζει τις αρχές, το όποιο έχει άμεση συσχέτιση με τις καταστάσεις που ζούμε.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 30/12/2020

Τα στατιστικά αυτά έρχονται πρωτίστως από τις ΗΠΑ, καθώς η Eurostat δείχνει να μην έχει τόσο γρήγορα αντανακλαστικά, σε ό,τι αφορά την ΕΕ. Δεν αμφιβάλλουμε όπως ότι και στην Ευρώπη θα υπάρχει ανάλογη αύξηση κλοπών και ληστειών αυτοκινήτων, καθώς το κλίμα της πανδημίας ευνοεί τέτοιου είδους καταστάσεις.

Ξεκινώντας από τα στοιχεία, σε όλες τις μεγάλες αμερικάνικες πόλεις οι αρχές κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, αναφορικά με τις ληστείες αυτοκινήτων. Αυτές πάντα υπήρχαν, πλέον όμως η συχνότητά τους ξαφνιάζει. Ενδεικτικά, στο Oakland παρατηρείται αύξηση κατά 38%, ενώ στη Νέα Ορλεάνη, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 126%. Τα πρωτεία διατηρεί η Minneapolis, με αύξηση 537% που εν μέρει όμως οφείλεται και στις καταστάσεις που έζησε μετά τον θάνατο του George Floyd.

Δεν είναι μόνο οι οικονομικές συνθήκες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των κλοπών και ληστειών αυτοκινήτων. Κανένας άλλωστε φυσιολογικός άνθρωπος, χτυπημένος οικονομικά από την καραντίνα δεν θα στρεφόταν στην παρανομία για να εξασφαλίσει τα προς το ζην. Οι ειδικοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι μεγάλη ζημία κάνει κυρίως η χρήση της μάσκας.

Ενώ υπό φυσιολογικές συνθήκες το να πλησιάσει κάποιος μασκοφόρος το αυτοκίνητό μας θα μας παρακινούσε να αντιδράσουμε με κάποιο τρόπο -πιθανά να πατήσουμε γκάζι και να φύγουμε- στις μέρες μας όλοι φοράνε μάσκα, οπότε αυτό έχει περάσει στην ψυχολογία του κόσμου ως κάτι φυσιολογικό.

Ως εκ τούτου, οι εγκληματίες μπορούν να προσεγγίσουν πολύ πιο εύκολα ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και να ληστέψουν τον οδηγό, ή ακόμα χειρότερα να τον εξαναγκάσουν να βγει από το όχημά του και να φύγουν με αυτό. Και στην περίπτωση των απλών κλοπών, βέβαια, πάλι είναι ευκολότερα τα πράγματα για τους κακοποιούς. Το να προσεγγίσουν ένα παρκαρισμένο όχημα το βράδυ, φορώντας μάσκα, δεν θα προβληματίσει κανέναν, ούτε και θα δώσει ιδιαίτερα στοιχεία σε κάμερες που τυχόν βρίσκονται στην περιοχή.

Αναφορικά με την Ευρώπη, στα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας κρατούσε μία ακόμα αρνητική «πρωτιά» ή καλύτερα τη δεύτερη θέση, σε κλοπές αυτοκινήτων. Με τα πρωτεία να κατέχει το Λουξεμβούργο, με 328 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους, η Ελλάδα είχε 269 κλοπές για τον ίδιο αριθμό αυτοκινήτων. Ακολουθούσε η Ιταλία (257 κλοπές), η Σουηδία (256 κλοπές) και το νούμερο αυτό σταδιακά μειωνόταν. Ως εκ τούτου, Έχοντας ήδη την προδιάθεση, καλό είναι να έχουμε και το νου μας στην περιουσία μας, αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε.