Η Pirelli εφοδιάζει τη νέα Lamborghini Aventador LP 700-4 Roadster με ειδικά ελαστικά


Η τεχνική συνεργασία μεταξύ Pirelli και Lamborghini αποκτά άλλη δυναμική. Η Μιλανέζικη εταιρία δημιούργησε ελαστικά P Zero ‘στα μέτρα’ του νέου Aventador LP 700-4 Roadster της Lamborghini. Η γκάμα P Zero αποτελείται από ελαστικά υπερυψηλών επιδόσεων (UHP) σχεδιασμένα για τις ανάγκες των ισχυρότερων αυτοκινήτων στον κόσμο.

  • 13/2/2013

Η τεχνική συνεργασία μεταξύ Pirelli και Lamborghini αποκτά άλλη δυναμική. Η Μιλανέζικη εταιρία δημιούργησε ελαστικά P Zero ‘στα μέτρα’ του νέου Aventador LP 700-4 Roadster της Lamborghini. Η γκάμα P Zero αποτελείται από ελαστικά υπερυψηλών επιδόσεων (UHP) σχεδιασμένα για τις ανάγκες των ισχυρότερων αυτοκινήτων στον κόσμο.

Το νέο Roadster με ελαστικά Pirelli παρουσιάστηκε πρόσφατα στο διεθνή Τύπο  στην πίστα του Homestead και σε δημόσιους δρόμους στη Φλόριντα, ΗΠΑ.

Για την περίσταση, το νέο Ιταλικό υπεραυτοκίνητο χρησιμοποίησε τις νέες διαστάσεις ‘+1’, με ελαστικά 255/30ZR20 μπροστά και  355/25ZR21 πίσω.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το νέο αυτοκίνητο στα όριά του, χρησιμοποιώντας ελαστικά P Zero Corsa και P Zero. Το P Zero Corsa ανήκει στη γκάμα ελαστικών UHP της Pirelli που προορίζονται για αγωνιστικές πίστες, υπογραμμίζοντας την ιπποδύναμη και τις επιδόσεις του νέου Roadster.

Τα ειδικά ελαστικά P Zero για το τελευταίο μοντέλο της Lamborghini είναι το αποτέλεσμα στενής συνεργασίας των μηχανικών της Pirelli και της Lamborghini. Αυτοί επινόησαν μία καινοτόμο λύση η οποία εγγυάται άριστη ευστάθεια, άνεση και οδική συμπεριφορά σε ένα αυτοκίνητο που επιταχύνει από στάση στα 100kph σε τρία μόλις δευτερόλεπτα και μέχρι την τελική ταχύτητα των 350kph.

Οι εργασίες μηχανικών της Pirelli επικεντρώθηκαν κυρίως στην περιφέρεια κύλισης των ελαστικών. Για να ανταποκρίνονται άριστα στις ανάγκες του συστήματος τετρακίνησης της Lamborghini, χρησιμοποιήθηκαν δομές από ειδικά υλικά και πιο σταθερές γόμες, που μειώνουν την παραμόρφωση του ελαστικού και διατηρούν τις υψηλές επιδόσεις και τα χαρακτηριστικά κύλισης σε όλες τις συνθήκες χρήσης.

Τα νέα ελαστικά P Zero έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μέγιστη πρόσφυση και να αντιδρούν γρήγορα στις αλλαγές ταχύτητας σε όλη την κλίμακα στροφών, προκειμένου  να μεταφέρεται όλη η ιπποδύναμη του αυτοκινήτου χωρίς απώλειες στο δρόμο.

Τα ελαστικά κατασκευάζονται στις προηγμένες εγκαταστάσεις της Pirelli στο Settimo Torinese, κοντά στο Τορίνο, όπου υιοθετείται η μοναδική τεχνολογία ‘Next Mirs’ της Pirelli. Το σύστημα αντιπροσωπεύει την τελευταία εξέλιξη της πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας παραγωγής ελαστικών Pirelli. Οι γόμες  διαμορφώνονται με ακρίβεια χάρη στο CCM (Continuous Compound Mixing), την πιο προηγμένη διαδικασία μίξης γομών στη βιομηχανία, γνωστή και από το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Για να δημιουργήσουν την πιο εξελιγμένη έκδοση P Zero, οι μηχανικοί της Pirelli αξιοποίησαν την εμπειρία που απέκτησαν από την ενασχόλησή τους με τους αγώνες, χρησιμοποιώντας προηγμένα προγράμματα μοντελοποίησης για να συγκεντρώσουν στοιχεία και να δοκιμάσουν τα ελαστικά σε εικονικό περιβάλλον,  σε ποικίλες συνθήκες χρήσης και κάτω από πολύ διαφορετικά φορτία.

Η ΓΚΑΜΑ PIRELLI P ZERO

Η γκάμα P Zero λανσαρίστηκε το 2007 σαν ελαστικό υπερυψηλών επιδόσεων (UHP) της Pirelli. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι υψηλά πρότυπα ασφάλειας και βελτιωμένο κράτημα, οδηγησιμότητα και άνεση σε συνδυασμό με μειωμένες αποστάσεις φρεναρίσματος. Ειδικά πρόσθετα (νανο-υλικά) στις γόμες του πέλματος και στη έδραση επιτρέπουν οδηγική άνεση και σπορ επιδόσεις.

Οι τρεις βαθιές διαμήκεις αυλακώσεις στο σχέδιο του πέλματος διασφαλίζουν μέγιστη πρόσφυση σε υγρές επιφάνειες καθώς και ακουστική άνεση. Ο σκελετός ελαχιστοποιεί τις όποιες παραμορφώσεις στο προφίλ μέχρι 370kph. Το P Zero διατίθεται σε 130 διαφορετικές εκδόσεις, από /50 μέχρι /25, και για τροχούς 17 – 21 ιντσών.