H Porsche αναπτύσσει τεχνητή νοημοσύνη για τη μείωση των θορύβων


Η Porsche Digital, θυγατρική της ομώνυμης εταιρίας, αναπτύσσει τις δικές της τεχνολογίες ανίχνευσης θορύβων, με στόχο την εξέλιξη νέων υλικών και δομών για τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 12/12/2020

Μία νέα τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους deep learning, μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα και με ακρίβεια την παραγωγή θορύβου, σε μία σειρά δοκιμών υλικών και εξαρτημάτων. Ο ψηφιακός βοηθός Source μπορεί να μελετά σε βάθος κάθε ήχο, να καταγράφει τα αποτελέσματα και να απλοποιεί την ανάλυση των βασικών αιτίων. Όλα αυτά εντελώς αυτόνομα, χωρίς να απαιτείται η παρουσία μηχανικών, που μέχρι πρότινος έπρεπε να είναι παρόντες για τέτοιου είδους δοκιμές.

Όπως αναφέρει η Patricia Rennert, επί κεφαλής Βιομηχανικών Λύσεων της Porsche Digital, «με το Sounce, μπορούμε να ελέγχουμε αξιόπιστα την ανάπτυξη θορύβου των υπό δοκιμή εξαρτημάτων, όλο το εικοσιτετράωρο και υπό διαφορετικές συνθήκες. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις ευκαιρίες για ανάλυση σε πρώιμες δοκιμές εξαρτημάτων».

Πρακτικά, η νέα αυτή δοκιμή ακουστικής βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και αυξάνει την ποιότητα, μειώνοντας αντίστοιχα το κόστος σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Μάλιστα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται και να μελετά ταυτόχρονα ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών ακουστικών σημάτων, διαχωρίζοντας το καθένα από αυτά. Προφανώς, ένα ανθρώπινο αυτί, όσο εκπαιδευμένο και να είναι, δεν μπορεί να αποδώσει σε τέτοιες συνθήκες με τόση ακρίβεια.

Ως αποτέλεσμα, με το Source η Porsche μπορεί να εξελίσσει πιο γρήγορα και πιο οικονομικά τα υλικά και τα μέρη που χρησιμοποιεί στα οχήματά της. Αντίστοιχα, να ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια την ακουστική στο εσωτερικό των αυτοκινήτων της, αναδεικνύοντας τον όμορφο ήχο του κινητήρα, χωρίς άλλους, ενοχλητικούς τριγμούς.