Η Porsche εξελίσσει το πρωτότυπο LMDh με V8 κινητήρα (Video)


H αγωνιστική ομάδα της Porsche έχει αρχίσει τις δοκιμές εξέλιξης του καινούργιου πρωτότυπου LMDh με το οποίο θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Αντοχής από το 2023.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/1/2022

Οι δοκιμές ξεκίνησαν στο Weissach, δηλαδή στις εγκαταστάσεις της Porsche οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα των ιδεών και έναρξης εφαρμογής τους στα νέα πρωτότυπά της, τόσο για τα μοντέλα παραγωγής όσο και τα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Το πρωτότυπο με το οποίο η γερμανική εταιρεία θα συμμετέχει στην καινούργια κατηγορία LMDh που θέσπισε η FIA για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής από το 2023 διαθέτει κινητήρα ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ μεταξύ 653 PS - 707 PS, αναλόγως όσων ορίζει ο κανόνας «Balance of Performance» («BoP») της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου.

Βάσει αυτού, εν ολίγοις, σε κάθε αγώνα προσαρμόζεται με μαθηματική μέθοδο η απόδοση ενός κινητήρα, συνυπολογίζοντας αυτή των πιο ισχυρών και των πιο αδύναμων στα αυτοκίνητα που συμμετέχουν σε μια κατηγορία, ώστε να έχουν σταθερή ισχύ καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

Φυσικά, τα στελέχη της Porsche είναι φειδωλά στις πληροφορίες που αποκάλυψαν για τον κινητήρα. Αυτός βασίζεται στον twin turbo V8 κινητήρα χωρητικότητας 4,0 λίτρων ο οποίος τοποθετείται στις Cayenne και Panamera. Ωστόσο, στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να ακούσουμε τον ήχο που εκπέμπει. Από αυτόν μπορούμε να συμπεράνουμε δύο ενδεχόμενα: είτε ότι το πρωτότυπο διαθέτει επίπεδο κινητήρα είτε ότι έχει τον V8 αλλά διαθέτει σύστημα που ρυθμίζει κατάλληλα τον εκπεμπόμενο ήχο σε συγκεκριμένη χροιά και ένταση.

Ο κανονισμός τής FIA αναφορικά με την κατηγορία «LMDh» τού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αγώνων Αντοχής («WEC») προβλέπει την ύπαρξη συστήματος υβριδικής διάταξης το οποίο θα περιλαμβάνει ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 50 ίππων. Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς (θερμικός και ηλεκτροκινητήρας) θα περιορίζεται στα 680 PS στον τροχό και το βάρος τού πρωτότυπου αγωνιστικού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.030 kg.

Ο κ. Thomas Laudenbach (φωτογραφία), Αντιπρόεδρος του Αγωνιστικού Τμήματος της Porsche, δήλωσε σχετικά: «Ο κανονισμός μάς επιτρέπει μεγάλη ελευθερία σχετικά με τη χωρητικότητα, τη διάταξη και τον αριθμό των κυλίνδρων του κινητήρα. Είναι πολύ δελεαστικό για εμάς, καθώς η γκάμα των κινητήρων που χρησιμοποιούμε για τα μοντέλα παραγωγής μας είναι μεγάλη και μπορούν να μας δώσουν μια καλή βάση γι’ αυτόν του πρωτότυπού μας LMDh.

»Αποφασίσαμε να είναι ο V8 biturbo, καθώς αισθανόμαστε ότι αυτός θα προσφέρει τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό απόδοσης, βάρους και κόστους εξέλιξης. Η έναρξη δοκιμών στην πίστα είναι ένα σημαντικό βήμα στη δημιουργία του αυτοκινήτου».

Βάσει του κανονισμού που έχει ορίσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου, όλα τα οχήματα των ομάδων που θα συμμετέχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία (LMDh) θα έχουν τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα (της Bosch), ίδιες μπαταρίες (της Williams Advanced Engineering) και κοινό κιβώτιο ταχυτήτων (της Xtrac).