H Porsche ήθελε την 911 Dakar να την «βαφτίσει» Safari, αλλά υπήρχε κόλλημα


Η Porsche αναβίωσε τη θρυλική 911 Safari χωρίς να χρησιμοποιήσει τη ίδια ονομασία, προκαλώντας εύλογα απορίες. Αυτός είναι ο λόγος που έβαλε «φρένο» στα σχέδια των Γερμανών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/1/2023

Η Porsche αποφάσισε να αναβιώσει ένα από τα πιο θρυλικά μοντέλα στην ιστορία της, την 911 Safari. Κι όμως, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπόρεσε να χρησιμοποιήσει την κλασική ονομασία, για λόγους... δικαιωμάτων.

Η Tata Motors, μία εταιρεία από τη Βομβάη της Ινδίας, έχει κατοχυρώσει σε πολλές αγορές ανά τον κόσμο τα δικαιώματα της ονομασίας Safari, αφού έχει στον κατάλογό της ένα SUV που ονομάζεται έτσι. Έτσι, η Porsche θα έπρεπε να έρθει σε ειδική συμφωνία με την εταιρεία, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το 'Safari' για την ειδική έκδοση της 911«Μιλήσαμε μαζί τους,» είπε ο Thomas Krickelberg, διευθυντής του προγράμματος της 911 Dakar, στο Edmunds. «Όμως δε μας έδωσαν την άδεια να το κάνουμε αυτό. Αυτή ήταν η πρώτη μας επιλογή. Και μετά στραφήκαμε στην επιλογή της ονομασίας 'Dakar'.»

Ούτε αυτή η «στροφή» ήταν τόσο απλή όμως, αφού η ονομασία Dakar ανήκει επίσημα στους διοργανωτές του Ράλλυ Dakar. Έτσι, η Porsche έκλεισε μία συμφωνία με τους διοργανωτές, καταβάλλοντας ένα ποσό, του οποίου το ύψος έχει παραμείνει μυστικό, προκειμένου να χρησιμοποιήσει την ονομασία για την 911.

Το μοντέλο έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Νοέμβριο, με την Porsche να χαρίζει στην κλασική 911 ένα υπερυψωμένο πάτωμα και άλλα off-road χαρακτηριστικά. Ένας flat six κινητήρας με διπλό turbo, χωρητικότητας 3,0 L «κρύβεται» κάτω από το κάλυμμα, κι αποδίδει 480 PS και 570 Nm ροπής, μέσω ενός αγωνιστικού συστήματος μετάδοσης PDK 8 σχέσεων. Εκτός αυτού, η Porsche έχει εξοπλίσει το off-road μοντέλο της με τις λειτουργίες Off-Road και Rallye.

Μόλις 2.500 μονάδες της συγκεκριμένης έκδοσης θα κυκλοφορήσουν παγκοσμίως, ενώ η τιμή της δεν θα είναι ιδιαίτερα προσιτή, αφού στη Γερμανία θα ξεκινά από τα 220.020 ευρώ. Το πακέτο Rallye Design κοστίζει 26.061 ευρώ, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος, όμως αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει τους επίδοξους αγοραστές, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο μοντέλο.