Η Porsche πηγαίνει στο... διάστημα!


Η φημισμένη γερμανική εταιρεία έχει επενδύσει σε έναν κατασκευαστή πυραύλων, την Isar Aerospace και στοχεύει να βάλει δικούς της δορυφόρους στο διάστημα στο μέλλον.

  • 5/8/2021

Η Porscheεπενδύει στην γερμανικής προέλευσης startup κατασκευάστρια πυραύλων Isar Aerospace.

Πιο συγκεκριμένα, η Porsche SE, εταιρεία του χαρτοφυλακίου του Ομίλου Volkswagen, συμφώνησε με δύο άλλες επενδυτικές εταιρείες για να επενδύσουν το ποσό των 75 εκατομμύριων δολαρίων στην Isar Aerospace, μια γερμανική νεοσύστατη εταιρεία που ελπίζει να στείλει πυραύλους σε χαμηλή τροχιά εκτός της Γης μέσα στο επόμενο έτος. Μαζί με τα κεφάλαια που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα, η Isar διαθέτει τώρα κεφάλαια ύψους 180 εκατομμυρίων δολαρίων για να κατασκευάσει πυραύλους και να στοχεύει στην κατάκτηση των αιθέρων.

Μήπως ζήλεψε η Porsche τον Ellon Musk και ένα από τα πολλά διασκεδαστικά κόλπα του όπως την εκτόξευση ενός Tesla Roadster στο διάστημα; Μένει να δούμε τι σχέδια έχει η γερμανική εταιρεία.

Ποια είναι η Isar Aerospace;

Η Isar Aerospace ιδρύθηκε το 2018 από τρεις φοιτητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου: τον Josef Fleischmann, τον Markus Brandl και τον Daniel Metzler. Είχαν την ιδέα το 2017 να κάνουν μια εταιρεία που θα κατασκευάζει κινητήρες πυραύλων. Οι επενδυτές στον τομέα της τεχνολογίας άρεσε πολύ προφανώς αυτό που είδαν και η Isar αυξάνεται σε κεφάλαια και αναπτύσσεται.

«Ως επενδυτής που επικεντρώνεται στην κινητικότητα και τη βιομηχανική τεχνολογία, είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομικά αποδοτική και ευέλικτη πρόσβαση στο διάστημα θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για καινοτομίες στις παραδοσιακές βιομηχανίες, καθώς και για νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα», δήλωσε ο Lutz Meschke, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Porsche SE και επενδυτής στην Isar. «Η τεχνολογική πρόοδος και η ταχύτητα ανάπτυξης όλου του οργανισμού είναι πολύ εντυπωσιακές και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την Isar Aerospace με τα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης».

Πράγματι, η Isar έχει ήδη κερδίσει μερικά πολύ υψηλά συμβόλαια εκτόξευσης από την Airbus Defenseand Space, καθώς και τη γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR, κάτι σαν την γερμανική NASA. Για να γίνει αυτό, η Isar έπρεπε να νικήσει δύο άλλες μικρές νεοσύστατες εταιρείες στη Γερμανία, τις Factory Augsburg και HyImpulse Technolgies, σύμφωνα με το spacenews.com.

Ο πρώτος πύραυλος της Isar είναι ένα σύστημα δύο σταδίων που ονομάζεται Spectrum και μπορεί να ανεβάσει περισσότερο από έναν τόνο φορτίου στο διάστημα. Το δεύτερο στάδιο του Spectrum είναι μια εγκατάσταση πολλαπλής ανάφλεξης που έχει σχεδιαστεί για να ωθεί τους δορυφορικούς αστερισμούς στις διάφορες καθορισμένες τροχιές τους. Τα πρώτα του συμβόλαια εκτόξευσης είναι ύψους μόνο 13 εκατομμυρίων δολαρίων, μία τιμή πολύ χαμηλή για τα δεδομένα στο διάστημα. Ο χρόνος θα δείξει εάν η Isar μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτική και μπορεί πραγματικά να το κάνει.