Η Porsche, θα παράγει δικές της μπαταρίες;


H Porsche έχει ήδη αρχίσει να επενδύει μεγάλα ποσά στην εξέλιξη νεών αμιγώς ηλεκτροκινήτων μοντέλων. Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να πράξει το ίδιο και για τη δημιουργία δικών της μπαταριών γι’ αυτά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 3/4/2021

Η Taycan είναι πλέον εγνωσμένη ως μια αληθινή Porsche, αναφορικά με την οδική συμπεριφορά της και τις επιδόσεις της –τουλάχιστον στις ισχυρότερες εκδόσεις της.

Όμως, όπως συμβαίνει με τα μοντέλα της εταιρείας με θερμικό κινητήρα, μάλλον πρέπει να δημιουργεί η ίδια εξολοκλήρου το σύστημα κίνησης των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων της. Δηλαδή και τις μπαταρίες, εκτός από τους ηλεκτροκινητήρες.

Αυτό δήλωσε ο κ. Michael Steiner, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο τμήμα Έρευνας και Εξέλιξης της γερμανικής εταιρείας. Όπως είπε: «Θέλουμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε υψηλής απόδοσης μπαταρίες στους αγώνες αυτοκινήτου και τελικώς και στα μοντέλα παραγωγής μας, εάν μας συμφέρει η χρήση τους σε αυτά. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη αλλαγή που σαρώνει την Αυτοκινητοβιομηχανία, υπάρχει μικρή πιθανότητα για την ικανοποίηση εξειδικευμένων απαιτήσεων.

»Οι περισσότεροι συνεργάτες μας, επικεντρώνουν την προσπάθειά τους στο να αυξήσουν τις γραμμές παραγωγής τους, συνεπώς οι ανάγκες μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα, ενδεχομένως και σε τρίτη αναφορικά με την ιεράρχησή τους (από τους προμηθευτές μπαταριών)».

H Porsche προμηθεύεται τις μπαταρίες για την Taycan από τον γερμανικό Όμιλο Drδxlmaier. Ο κ. Steiner δήλωσε ότι η λύση θα ήταν να κατασκευάζει η ίδια η εταιρεία τις μπαταρίες για τα μοντέλα της, ώστε να πληρούν ακριβώς τις προδιαγραφές και τις ανάγκες που η ίδια θέτει γι’ αυτά.

Πάντως, διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον γερμανικό Τύπο ότι η Porsche έχει αρχίσει να συνεργάζεται με τη νεοφυή εταιρεία Custom Cells για τον σκοπό αυτό και τη σύσταση μιας καινούργιας η οποία ονομάζεται Cellforce. 

Όπως είπε: «Εάν μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στη δημιουργία μπαταριών, θα το ανακοινώσουμε επίσημα. Όμως, δεν είμαστε σε αυτή τη θέση και τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί. Πάντως, είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα επιδιώξουμε να αρχίσουμε μια συνεργασία για την έρευνα, την εξέλιξη και την παραγωγή μπαταριών υψηλής απόδοσης σε μικρή κλίμακα. 

»Εάν διαπιστώσουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό και συμφέρον για εμάς να τις κατασκευάσουμε σε μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, θα σκεφτούμε να το πράξουμε, είτε με κάποιον συνεργάτη, είτε εντός της Porsche».