Η Renault συνεργάζεται με τον θρύλο της ηλεκτρονικής μουσικής Jean-Michel Jarre! (video)


Η Renault παρουσίασε τη νέα φιλοσοφία ήχου “Less is More” για τα μελλοντικά ηλεκτρικά της οχήματα στο τεχνολογικό συνέδριο VivaTech στο Παρίσι. Σύμμαχο σε αυτή τη φιλοσοφία βρήκε τον πιο σημαντικό εκπρόσωπο της ηλεκτρονικής μουσικής παγκοσμίως, τον Γάλλο Jean Michel Jarre.  

  • 15/6/2022

Πίσω από την τεχνολογία «Less is more» η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα μέσω του πρωτοτύπου Scenic Vision βρίσκεται μια βιώσιμη τεχνική ιδέα που προβλέπει την εξασφάλιση της μέγιστης ποιότητας ήχου στο εσωτερικό του αυτοκίνητου με όσο το δυνατόν λιγότερα εξαρτήματα και ωφελεί τους επιβάτες και την οδηγική εμπειρία. Κεντρικά στοιχεία του ηχοσυστήματος είναι τα midrange ηχεία σε κάθε πόρτα και τα «Sound bubbles» σε κάθε προσκέφαλο. Οι επιβάτες μπορούν έτσι να απολαύσουν μια υψηλής ποιότητας ακουστική εμπειρία που είναι προσαρμοσμένη σε κάθε επιβάτη ξεχωριστά. Και το ηχητικό concept του Scenic Vision είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Renault και του Jean-Michel Jarre.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανέθεσε στον οραματιστή μουσικό και συνθέτη όχι μόνο να σχεδιάσει τη νέα ηχητική υπογραφή των ηλεκτρικών μοντέλων της, επωφελούμενη από την τεχνογνωσία και τη δημιουργικότητα του (ήχος χαιρετισμού κατά την είσοδο στο όχημα, καθώς και τον ήχο που εκπέμπουν τα ηλεκτρικά οχήματα όταν κινούνται κάτω από 30 km/h για να προειδοποιούν τους πεζούς) αλλά και ολόκληρο το ηχοσύστημα με όλα τα εξαρτήματα, τη διάταξή τους και τους σχετικούς αλγόριθμους.

 

“Sonic Road”: βελτιωμένη εμπειρία σε όλη τη διαδρομή

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, που αρχικά έχει προγραμματιστεί για τρία χρόνια, ο Jean-Michel Jarre θα συνοδεύσει καλλιτεχνικά και την εισαγωγή του «Sonic Road». Αυτή η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υπηρεσία της Renault θα προσφέρει σε οδηγούς και επιβάτες το ιδανικό soundtrack εν κινήσει, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις μουσικές τους προτιμήσεις όσο και άλλα δεδομένα. Αυτό περιλαμβάνει μέρη, τοπία, καιρικές συνθήκες και ακόμη και την ώρα της ημέρας. Ως ερευνητής και μουσικός, ο Jean-Michel Jarre έχει αναπτύξει μια μέθοδο για τη σύνδεση των δεδομένων που εντοπίζονται από το όχημα με ηχητικό περιεχόμενο, όπως μουσική, podcast και ειδήσεις. Αυτό δημιουργεί μια εντελώς νέα εμπειρία για όλους τους επιβάτες του οχήματος. Ο Jean-Michel Jarre δήλωσε σχετικά: «Τα αυτοκίνητα είναι υπέροχοι χώροι στους οποίους μπορούν να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ τεχνολογίας και περιβάλλοντος. Η Renault είναι μια αυτοκινητοβιομηχανία που αλλάζει γρήγορα και θέλω να φέρω όλες τις δεξιότητές μου στον τομέα του ήχου σε αυτόν τον κόσμο».