Η Renault θα διατηρήσει ανοιχτό το εργοστάσιό της στη Μόσχα


Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Renault Ρωσίας, η γαλλική εταιρεία θα συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα, έπειτα από τη διακοπή των εργασιών σε αυτό λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 23/3/2022

Η Renault, είχε διακόψει την παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιό της στη Μόσχα στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στη γειτονική χώρα τους. 

Αυτό συνέβη στο πλαίσιο των κυρώσεων που αποφάσισαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας. Τότε, η γαλλική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει τη λειτουργία του «λόγω της αναγκαστικής αλλαγής στις οδούς της εφοδιαστικής αλυσίδας». 

Όμως, εκπρόσωπος της Renault Ρωσίας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» ότι το εργοστάσιό της στη Μόσχα, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2005, ξανάρχισε την παραγωγή αυτοκινήτων. Σε αυτό κατασκευάζονται το Duster (το οποίο φέρει το εμπορικό σήμα της Renault στην αγορά της Ρωσίας και όχι της Dacia), το Kaptur (όπως γράφεται εκεί), το Arkana και το Nissan Terrano (Renault Alliance, γαρ).

Το στέλεχος της Renault Ρωσίας δεν διευκρίνισε για πόσο χρονικό διάστημα θα μείνει ανοιχτό το συγκεκριμένο εργοστάσιο λέγοντας: «Η κατάσταση με την προμήθεια εξαρτημάτων είναι ασταθής και μεταβάλλεται, προτιμούμε να μην κάνουμε προβλέψεις».

Η εταιρεία εμφανίζεται απρόθυμη να εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω κόστους. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Renault αποφάσισε να διατηρήσει την παρουσία της στη Ρωσία, προς το παρόν, αλλά να συμμορφώνεται με τις διεθνείς κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα. Επίσης, σε αυτή την απόφαση έχει την υποστήριξη της γαλλικής Κυβέρνησης καθώς το γαλλικό κράτος είναι ένας από τους κύριους μετόχους της, καθώς έχει το 15,01% των μετοχών της.