Η Renault θα κατασκευάζει μοντέλα της Mitsubishi για την Ευρώπη;


H σταδιακή απομάκρυνση της Mitsubishi από την ευρωπαϊκή αγορά ίσως τελικά να μη λάβει χώρα, μιας και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 25/2/2021

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η κατάσταση σε ότι αφορά όχι μόνο τη θέση της Mitsubishi αλλά και των άλλων δύο εταιρειών της συμμαχίας Renault- Nissan- Mitsubishi ήταν ξεκάθαρη: κάθε μια θα είχε τον πρώτο λόγο σε εκείνες τις περιοχές της υφηλίου που είχε τη μεγαλύτερη διείσδυση.

Πιο συγκεκριμένα για τη Mitsubishi η περιοχή αυτή ήταν η Ασία και σαφέστατα όχι η Ευρώπη, όπου το μερίδιο αγορά της ήταν κάτω από το 1%. Έτσι με βάση όλα τα παραπάνω η ιαπωνική εταιρεία, που προστέθηκε στον όμιλο έπειτα από την απόκτηση του 34% από τη Nissan έπειτα από την υπόθεση απόκρυψης των πραγματικών εκπομπών ρύπων πριν από μερικά χρόνια, στην ουσία θα αποχωρούσε σταδιακά από τη Γηραιά Ήπειρο.

Τώρα όμως ένα δημοσίευμα των Financial Times έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, μιας και αναφέρει πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Renault να κατασκευάζει αυτοκίνητα για τη Mitsubishi στα εργοστάσιά της στη Γαλλία. Αυτοκίνητα που προορίζονται για την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να προκριθεί μια λύση είναι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των εργοστασίων της γαλλικής εταιρεία. Τα οποία μέχρι στιγμής λειτουργούν μόλις στο 70% της δυναμικότητάς τους.

Ένας ακόμα λόγος είναι το ότι μεμονωμένα μοντέλα της Mitsubishi έχουν να επιδείξουν μια σχετική επιτυχία στην Ευρώπη. Για παράδειγμα το Outlander PHEV ήταν για χρόνια το πιο επιτυχημένο plug-in υβριδικό στην Ευρώπη, ενώ το Space Star εξακολουθεί να σημειώνει σχετικά ικανοποιητικές πωλήσεις.

Ένας ακόμα λόγος είναι η παρουσίαση της νέας γενιάς του Outlander, που είναι και το πρώτο Mitsubishi που βασίζεται σε πλαίσιο της Nissan. Η διάθεσή του και στην Ευρώπη προφανώς θα είχε θετικό αντίκτυπο στις επιθυμητές οικονομίες κλίμακας.