Η σαύρα της άμμου απειλεί το Ολλανδικό Γκραν Πρι!


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΑΣ ΤΟΥ ZANDVOORT ΣΤΟ ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ ΤΗΣ FORMULA 1 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΗ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ. ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/10/2019

Συνήθως η είσοδος μιας χώρας στην παράσταση της Formula 1 χαιρετίζεται από όλους ως μια ευκαιρία για ανάδειξη της χώρας αλλά και σημαντικά κέρδη για όσους εμπλέκονται με τον αγώνα. Όμως στην Ολλανδία βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Και η επιστροφή της F1 στην πίστα του Zandvoort φαίνεται να μην είναι ακόμα επιβεβαιωμένη.

Ο λόγος είναι ότι αντιδρούν οικολογικές οργανώσεις. Και εστιάζουν κυρίως στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου, για τις οποίες έχουν θεσπιστεί πολύ αυστηρές προδιαγραφές στην χώρα για περιοχές Νatura 2000 ή κάποιες άλλες με είδη που τείνουν να εξαφανιστούν, όπως η περιοχή του Zadvoort. 

Βέβαια στην πίστα γίνονται ήδη αρκετοί αγώνες, όμως το πρόβλημα με τον ερχομό της Formula 1 είναι ότι πρέπει να γίνουν αρκετά έργα, τα οποία θα προκαλέσουν αναστάτωση (και εκπομπές ρύπων) σε ένα ευαίσθητο περιβάλλον. Κάτι που όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Motorspor.com δεν αφορά μόνο την πίστα, αλλά και όλον τον κατασκευαστικό τομέα της χώρας, με 18.000 έργα να βρίσκονται σε στάση μέχρι να ξεκαθαριστεί το καθεστώς για τους ρύπους.

Οι έχοντες γνώση ήδη εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν θα καταφέρουν οι Ολλανδοί να είναι έτοιμοι για το γκραν πρι με δεδομένες όλες αυτές τις καθυστερήσεις. Η ολλανδική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το δει να πραγματοποιείται, όμως οι οικολογικές οργανώσεις φαίνεται να έχουν και αυτές σημαντικές αντιστάσεις.

Οι οργανώσεις αυτές φοβούνται ανεπανόρθωτες βλάβες στους αμμόλοφους γύρω από την πίστα, εκεί που είναι το φυσικό καταφύγιο μίας σαύρας. Οι άνθρωποι της πίστας έχουν ήδη συνεργαστεί με οργανώσεις για την μεταφορά της σαύρας σε άλλα σημεία, όμως δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα που απαιτούνται σε ότι αφορά το οικολογικό κομμάτι του γενικότερου έργου έτσι ώστε να προχωρήσουν στην κατασκευή των έργων που απαιτούνται.

Πάντως η περίπτωση της Ολλανδίας είναι μοναδική στα χρονικά, καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επανεμφάνιση της Formula 1 οφείλονται κυρίως στο νομικό καθεστώς που έχει επιβάλλει το Ολλανδικό κράτος, που από την άλλη, το ίδιο θέλει να οργανωθεί ο αγώνας. Πέρα όμως από τους ρύπους υπάρχει και το θέμα της ηχορρύπανσης, το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους οικολόγους αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής (παρά το γεγονός ότι τα σύγχρονα υβριδικά μονοθέσια καμία σχέση δεν έχουν με το παρελθόν).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο αγώνας της Ολλανδίας βρίσκεται ακόμα σε μία κατάσταση που κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει κάτι που οι ιθύνοντες του σπορ δεν βλέπουν με καλό μάτι σε ότι αφορά την συνέχιση της παρουσίας του Zandvoort στο καλεντάρι και για τα επόμενα χρόνια.