H SEAT βασικός χορηγός του διαγωνισμού Formula 1 Student


Θα πραγματοποιηθεί από 28 έως και 31/8 στην Catalunya.

  • 27/8/2014

Η πέμπτη έκδοση του Formula Student Ισπανίας, του μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Διαγωνισμού Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 28 Αυγούστου έως και την Κυριακή 31 Αυγούστου στην πίστα Catalunya, στη Βαρκελώνη.

Συνολικά 32 φοιτητές από την Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (ETSEIB) του Πολυτεχνείου της Καταλονίας (UPC) εργάστηκαν από το Σεπτέμβριο του 2013 πάνω στο μονοθέσιο αγωνιστικό τους αυτοκίνητο με το οποίο θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Το τελευταίο χρόνο έχουν πάρει το προβάδισμα σε μία πληθώρα πρωτοβουλιών που απαιτούνται για την προετοιμασία του οχήματος.

Ο καθηγητής Francesc Roure, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του προγράμματος Formula Student του UPC, εξηγεί: «Οι φοιτητές ξεκινούν με ένα λευκό χαρτί, που όχι μόνο θα πρέπει να αναφέρουν τις βασικές τεχνικές πτυχές, αλλά θα πρέπει να αναπτύξουν ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο και να αναζητήσουν την πηγή χρηματοδότησης τους προκειμένου να το υλοποιήσουν. Ο διαγωνισμός αποτελείται από τον σχεδιασμό ενός πρωτότυπου που μπορεί στη συνέχεια να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει αποδεδειγμένα κατά την διάρκεια του αγώνα».

Οι φοιτητές συμφωνούν ότι η συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό, είναι μία πολύ πλούσια εμπειρία, επειδή επεκτείνει την εκπαίδευση που λαμβάνουν μέσα στην τάξη. «Χάρη σε αυτό το project μπορούμε να θέσουμε την δημιουργικότητα μας σε πράξη», παρατηρεί ο David López, ένας από τους φοιτητές που συναγωνίζεται με την ομάδα του ETSEIB. «Προσπαθούμε πάντα να αναπτύξουμε καινοτόμες ιδέες και να καθορίσουμε τον τρόπο εφαρμογής τους», εξηγεί ο Alba Martí, ένας άλλος φοιτητής του ETSEIB.

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι πως οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και ανταλλάσουν ιδέες με τους επαγγελματίες του κλάδου. Σε αυτό το πνεύμα, η SEAT είναι ο κύριος χορηγός του θεσμού Formula Student Ισπανίας από τον πρώτο χρόνο και άμεσα συνεργαζόμενη με την Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (ETSEIB) για την ανάπτυξη ενός πλήρους ηλεκτρικού οχήματος.

Η José de la Mota, εισηγήτρια του project στο SEAT Prototype Development Centre, αναφέρει ότι η ομάδα της εταιρείας βοήθησε τους νέους σπουδαστές με διάφορους τρόπους κατά την διαχείριση του project για την κατασκευή των επιμέρους τμημάτων του αυτοκινήτου, ενώ παράλληλα κέρδισε από «την φρεσκάδα που έχουν οι σπουδαστές».

Ένα σημαντικό ποσοστό σπουδαστών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό πλησιάζουν στο τέλος των σπουδών τους, καθιστώντας την σχέση τους με την SEAT πολύτιμη. Η SEAT έχει παράλληλα την ευκαιρία να ανακαλύψει νέα ταλέντα και δυνάμει υποψήφιους για το εργατικό δυναμικό της. Η κατάκτηση του βάθρου είναι ένας από τους στόχους της ομάδας της Σχολής ETSEIB αν και ομολογουμένως δεν είναι η αρχή και το τέλος. «Ο ανταγωνισμός στο θεσμό του Formula Student είναι περισσότερο από ικανοποιητική», καταλήγει ο Ricard Basora, ένας από τους 32 φοιτητές που δηλώνει ενθουσιασμένος μέχρι την ημέρα του αγώνα στο Montmeló.

Πέμπτη έκδοση του αγωνιστικού θεσμού Formula Student Ισπανίας

51 ομάδες θα συναγωνιστούν στο φετινό διαγωνισμό, που περιλαμβάνουν συνολικά 1.200 φοιτητές από 13 διαφορετικές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ελβετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.

Η Formula Student πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1981 και ταξιδεύει σε διαφορετικές πίστες σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, προσφέροντας στους νέους μηχανικούς την ευκαιρία να αναδείξουν τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους σε όλη τη διαδικασίας κατασκευής του οχήματος, ξεκινώντας από την σχεδίαση μέχρι τον αγώνα στην πίστα.

Κατά την διάρκεια του διαγωνισμού, οι ομάδες πρέπει να αποδεικνύουν την ποιότητα της εργασίας τους μέσα από θεωρητικές και δυναμικές δοκιμές, πριν από την μέτρηση της αντοχής του οχήματος στην πίστα. Οι κριτές του διαγωνισμού αξιολογούν την τεχνική ποιότητα του οχήματος, την καταλληλότητα και την πρωτοτυπία του σχεδιασμού του, καθώς και τη συνολική εμπορική βιωσιμότητά του.