Η Seat «βλέπει» πολύ μπροστά (video)


Η ισπανική εταιρία χρησιμοποιεί ένα έξυπνη τεχνολογία με προηγμένα γυαλιά που διαβάζουν τις αντιδράσεις του οδηγού και βελτιστοποιούν τα επίπεδα ασφάλειας.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: SEAT
  • 4/1/2021

Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το τεχνολογικό πλαίσιο εξέλιξης στο οποίο κινείται η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και κάποια απλά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιεί ώστε οι κατασκευαστές να προσφέρουν ασφαλέστερα και αποδοτικότερα αυτοκίνητα. Όπως είναι για παράδειγμα τα γυαλιά Eye-Tracker της ομάδας εξέλιξης Seat Smart Quality.

Δεν πρόκειται για κάτι ριζοσπαστικό αφού η αρχή λειτουργίας του είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες υπέρυθρων, κάμερες υψηλής ανάλυσης και μια βάση από εξελιγμένους αλγόριθμους οι ειδικοί καταγράφουν τι ακριβώς παρατηρούν και επεξεργάζονται οι οδηγοί την ώρα που οδηγούν.

Τα αποτελέσματα και τα δεδομένα περνούν μέσα σε μια υπολογιστική μονάδα μέσα από τα γυαλιά που έχουν ενσωματωμένους στους φακούς τους αισθητήρες υπέρυθρων. «Οι αισθητήρες ανιχνεύουν την ακριβή θέση της ίριδας κάθε στιγμή, ενώ καταγράφονται όλα όσα βλέπει ο χρήστης» εξηγεί ο Ruben Martínez, επικεφαλής του τμήματος Έξυπνης Ποιότητας της SEAT.

Ανάλογα οι σχεδιαστές θα μπορούν να γνωρίζουν τις κινήσεις τους και να δημιουργούν εργονομικά ταμπλό ώστε ο οδηγός να βρίσκει με μια ματιά αυτό που θέλει στο σύστημα πολυμέσων, πλοήγησης, στον κλιματισμό ή το ραδιόφωνο.

Η ομάδα της Seat δοκιμάζει γυαλιά Eye-Tracker στην εξέλιξη νέων μοντέλων επιλέγοντας διαφορετικούς οδηγούς πίσω από το τιμόνι του Seat Leon. Προηγουμένως, αυτές οι δοκιμές γινόντουσαν με ερωτήσεις, αλλά «ο εγκέφαλος συχνά παραπλανά και αυτό που νομίζετε ότι ψάχνετε δεν είναι εκεί που το πραγματικά το περιμένετε», προσθέτει ο Ruben.