Η SEAT εγκαινιάζει τη μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία


53.000 ηλιακά πάνελ, θα αποδίδουν 15 εκατομμύρια kWh ετησίως, ενέργεια που ισοδυναμεί με το 25% αυτής που απαιτείται για την ετήσια παραγωγή του νέου SEAT Leon.

  • 14/11/2013

Το πρόγραμμα SEAT al Sol βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία. Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης και τελικής του φάσης, η ισπανική μάρκα παρουσίασε χθες το σημαντικό αυτό έργο στα πλαίσια της περιβαλλοντικής της στρατηγικής, σε μία τελετή υπό την προεδρία του Ισπανού Υπουργού Εσωτερικών, Jorge Fernández Díaz και του Προέδρου της SEAT Jürgen Stackmann.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης, ο Αντιπρόεδρος Παραγωγής, Andreas Tostmann, και ο Αντιπρόεδρος Κυβερνητικών και Θεσμικών Σχέσεων της SEAT και του Ομίλου Volkswagen στην Ισπανία, Ramón Paredes.

Το πρόγραμμα SEAT al Sol καθιστά την ισπανική εταιρεία ως μία από τις πιο βιώσιμες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες στον τομέα της. Με την δημιουργία και των δύο τελευταίων φωτοβολταϊκών σταθμών του προγράμματος τοποθετήθηκαν συνολικά 53.000 ηλιακά πάνελ στις στέγες του εργοστασίου και στους χώρους προσωρινής φύλαξης των αυτοκινήτων. Τα 276.000 τετραγωνικά μέτρα του συνολικού χώρου που καλύφθηκαν, ισοδυναμούν με 40 γήπεδα ποδοσφαίρου, κάνοντας έτσι το εργοστάσιο στο Martorell την μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή μονάδα στο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η SEAT έχει να επιδείξει μία ιστορία επιτυχίας και μία ιστορία δέσμευσης», τόνισε ο Ισπανός Υπουργός Εσωτερικών, Jorge Fernández, όταν υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι η SEAT είναι μία «πρωτοποριακή, καινοτόμος και ποιοτική εταιρεία».

Ο Πρόεδρος της SEAT, Jurgen Stackmann δήλωσε πως «To εργοστάσιο της SEAT στο Martorell γιορτάζει την 20η επέτειο λειτουργίας του και το έργο SEAT al Sol αποτελεί σαφές παράδειγμα της εξέλιξης του, το οποίο μόλις έλαβε και το βραβείο Lean Production Award για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα που εφαρμόζονται στις διαδικασίες παραγωγής. Η SEAT είναι μία υπεύθυνη εταιρεία και ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι μία από τις προτεραιότητες μας. Διαθέτουμε την μεγαλύτερη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας, γεγονός που αποδεικνύει πως η δέσμευση μας είναι πραγματική».

Μηδενικές εκπομπές CO2 και διπλό όφελος

Το πρόγραμμα SEAT al Sol, το οποίο σχεδιάστηκε από κοινού με την Gestamp Solar, παρέχει καθαρή ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα στον ίδιο τον τόπο κατανάλωσης της. Από άποψη περιβαλλοντική, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται είναι 7.000 τόνοι CO2 ετησίως, ποσότητα που ισοδυναμεί με 8,5 φορές το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται ετησίως από το Central Park στη Νέα Υόρκη. Οι εγκαταστάσεις έχουν σχεδόν 11 MW ονομαστική ισχύ και 12 MW μέγιστη ισχύ η οποία παράγεται από 15 εκατομμύρια kWh ετησίως και αντιστοιχεί με το 25% της ετήσιας ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή του νέου SEAT Leon, με μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος.

Οι τρείς φάσεις του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μέσα από εφαρμογές συστημάτων και δομών που δεν απαίτησαν την δόμηση νέων εγκαταστάσεων ενώ  δεν επηρέασαν καθόλου την παραγωγική διαδικασία, Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι τοποθετημένα στους χώρους φύλαξης των αυτοκινήτων, παράγουν καθαρή ενέργεια ενώ προστατεύουν ταυτόχρονα  τα αυτοκίνητα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τα έργα που έγιναν στα πλαίσια του προγράμματος SEAT al Sol που ξεκίνησε στα μέσα του 2010, αντιπροσωπεύουν  μία συνολική επένδυση ύψους 35 εκατομυρίων ευρώ.

Περιβαλλοντική δέσμευση – Ecomotive εργοστάσιο

Το πρόγραμμα SEAT al Sol αποτελεί την απόδειξη της περιβαλλοντικής δέσμευσης της SEAT. Ωστόσο, η εταιρεία διαθέτει και άλλα συστήματα μείωσης των εκπομπών ρύπων που απεικονίζουν επίσης την υψηλή ευθύνη της για το περιβάλλον. Μέσα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στο Martorell, υπάρχουν δύο γραμμές τρένων 40 χιλιομέτρων για την μεταφορά οχημάτων απευθείας στο Λιμάνι της Βαρκελώνης (Autometro) καθώς και εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις της Zona Franca στην Βαρκελώνη (Cargometro). Οι δύο αυτές γραμμές μείωσαν τις διαδρομές των φορτηγών κατά 50.000 τον χρόνο και απέτρεψαν την εκπομπή 2.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Επιπλέον, η πρόσθετη μονάδα παραγωγής του εργοστασίου παράγει το 50% της ενέργειας και το 90% της θερμικής ενέργειας που καταναλώνει, εξοικονομώντας έως και 12.800 τόνους CO2 ετησίως. Επίσης χάρη στη συμφωνία μεταξύ SEAT και ACCIONA, το 100% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Η προσπάθεια και η ικανότητα της SEAT για την δημιουργία και την υποστήριξη υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος αναγνωρίστηκαν με το πρότυπο ISO 50001 και ISO 14001. Επίσης η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα που εφαρμόζονται στις παραγωγικές διαδικασίες, κατέστησαν το εργοστάσιο στο Martorell το 2013 ως το πρώτο ισπανικό κέντρο παραγωγής που λαμβάνει το βραβείο Automotive Lean Production Award. Με τις πρωτοβουλίες αυτές, η ισπανική μάρκα συμβάλει σημαντικά στην περιβαλλοντική δέσμευση του Ομίλου Volkswagen, η οποία έχει ως στόχο την αύξηση του επιπέδου βιωσιμότητας των εργοστασίων κατά 25% το 2018.