Η Stellantis στοχεύει σε πρόσθετα ετήσια έσοδα 20 δισ. ευρώ έως το 2030 μέσω λογισμικού!


Με τη δημιουργία ενός νέου κέντρου λογισμικού στην Πολωνία, επικεντρώνεται στην παροχή πελατοκεντρικών υπηρεσιών σε αυτοκίνητα που καθορίζονται από λογισμικό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/2/2023

Η επόμενη μέρα της ηλεκτροκίνησης οδηγεί σε ολοένα και περισσότερα οχήματα που θα καθορίζονται από λογισμικό (Software Defined Vehicles), τα οποία θα είναι πιο ασφαλή, ανά πάσα στιγμή ενημερωμένα με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας, με αυξημένες δυνατότητες συνδεσιμότητας και μεγάλη αξία μεταπώλησης.

Ήδη ο όμιλος Hyundai έχει παρουσιάσει το σχετικό πλάνο του, σκοπεύοντας μέχρι το 2025 όλα τα μοντέλα του να καθορίζονται από λογισμικό, ενώ και η Volvo έκανε το πρώτο, σημαντικό, βήμα της με το νέο EX90.

Από την πλευρά της, η Stellantis κινείται για την ενίσχυση της θέσης της στον τομέα της μηχανολογίας και της ανάπτυξης λογισμικού με τη δημιουργία ενός νέου κέντρου στην Πολωνία.

Το νέο κέντρο λογισμικού, που θα βρίσκεται στο Gliwice κοντά στο εργοστάσιο παραγωγής Tychy της Stellantis, θα έχει έως και 300 υπαλλήλους που ειδικεύονται στην ανάλυση δεδομένων και την ανάπτυξη λογισμικού.

Η Stellantis συνεργάζεται με την GlobalLogic Inc., έναν πάροχο υπηρεσιών ψηφιακής μηχανολογίας, για την πρόσληψη ταλέντων και την ταχεία δημιουργία του νέου κέντρου λογισμικού στην Πολωνία. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε θα αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις τεχνικής και ακαδημαϊκής κατάρτισης της περιοχής και θα ενσωματώσει νέους πόρους ανάπτυξης λογισμικού με τις υπάρχουσες τεχνικές λειτουργίες της Stellantis στην Ευρώπη.

Η ομάδα του πολωνικού κέντρου λογισμικού θα επικεντρωθεί κυρίως στην ανάπτυξη βασικού λογισμικού και εφαρμογών λογισμικού, καθώς και DevOps και συστήματα αυτοματοποιημένης επικύρωσης.

«Το άνοιγμα αυτού του νέου Κέντρου Λογισμικού στην Πολωνία αντιπροσωπεύει ένα άλλο σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Dare Forward 2030», δήλωσε ο Yves Bonnefont, Chief Software Officer της Stellantis. «Το λογισμικό διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε τον κλάδο σε δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών βασισμένα στην εμπειρία των πελατών, καθώς και στη δέσμευσή μας να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2038».

Το κέντρο της Πολωνίας προστίθεται στα άλλα 7 κέντρα που διαθέτει η Stellantis σε 6 χώρες: Βραζιλία (Pernambuco), Γαλλία (Poissy), Γερμανία (Rüsselsheim), Ινδία (Bangalore and Hyderabad), Ιταλία (Torino) και ΗΠΑ (Auburn Hills, Michigan).

Η ομάδα στην Πολωνία θα συμβάλει στην παγκόσμια ανάπτυξη του δικτύου δημιουργίας λογισμικού της Stellantis, με στόχο την παροχή πελατοκεντρικών λειτουργιών καθ' όλη τη διάρκεια ζωής των οχημάτων, με ενημερώσεις και πιθανή προσθήκη νέων λειτουργιών αρκετά χρόνια μετά την έναρξη χρήσης του οχήματος.

«Η δημιουργία μιας υποδομής μέσα στα οχήματά μας που μπορεί να προσαρμόζεται αβίαστα στις προσδοκίες των πελατών μας αποτελεί θεμελιώδες μέρος της συνολικής φιλοδοξίας της Stellantis να προσφέρει λύσεις αιχμής στην κινητικότητα», δήλωσε η Tara Vatcher, Senior Vice President, Software Architecture and Development of Stellantis.

Η στρατηγική λογισμικού Stellantis στοχεύει να δημιουργήσει τεχνολογικές πλατφόρμες επόμενης γενιάς, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες συνδεδεμένων οχημάτων. Με αυτό τον τρόπο θα επιδιώξει να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες αλληλεπιδρούν με τα αυτοκίνητά τους και να δημιουργήσει επιπλέον έσοδα 20 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2030.