H Τesla αξίζει όσο η Ford και η GM μαζί!


Η άνοδος της μετοχής της Tesla στο ιστορικό ρεκόρ των 425 δολαρίων ανέβασε κατά πολύ την αξία της στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/12/2019

Όπως γράψαμε πριν λίγες ημέρες, η Tesla ξεπέρασε το όριο των 420 ευρώ στην μετοχή της, νούμερο που ήταν σημαδιακό μετά τα περιστατικά που είχαν γίνει πέρσι, και για τα οποία είχε καταδικαστεί ο Elon Musk.

H μετοχή βαδίζει πλέον στα 425 δολάρια, έχοντας ανεβάσει την αξία της εταιρίας στα 75,56 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι αξίζει δύο φορές όσο η Ford που βρίσκεται στα 37,43 δισ. δολάρια και 44% πάνω από την GM που η κεφαλαιοποίησή της φθάνει στα 52,54 δισ. δολάρια.

Aν όμως χρησιμοποιήσουμε τον πιο χαρακτηριστικό δείκτη Enterprise Value (όπου περιλαμβάνονται όχι μόνο η κεφαλαιοποίηση, αλλά τα χρέη και τα μετρητά στον ισολογισμό της εκάστοτε εταιρίας), τότε η αξία της Tesla ανεβαίνει στα 85 δισ. δολάρια, τα οποία είναι περισσότερα από την συνδυασμένη αξία της Ford και της GM μαζί (με βάση αυτόν τον δείκτη).

Η μετοχή της Tesla ανέβηκε κατά 75% μέσα στους περασμένους τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι έχει την δυνατότητα να ανεβάσει τις πωλήσεις της παγκοσμίως μέσα στη νέα χρονιά. Ήδη είναι έτοιμη η γραμμή παραγωγής στην Κίνα ενώ και στην Ευρώπη το Model 3 πηγαίνει εξαιρετικά και ξεκινά η κατασκευή του εργοστασίου στην Γερμανία.

Πάντως σε ότι αφορά τα έσοδα, η Τesla βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στα 6,3 δισ. δολάρια, όταν η GM είχε 36 δισ. δολάρια για το τρίτο τετράμηνο της χρονιάς. Η τρέλα πάντως με την μετοχή της Tesla εξηγείται γιατί όλοι οι επενδυτές βλέπουν σ' αυτήν το μέλλον της αυτοκίνησης, με τους παραδοσιακούς κατασκευαστές να έχουν μόλις τώρα ξεκινήσει δειλά την παραγωγή ηλεκτρικών μοντέλων.

Όσο για την τρελή κούρσα της μετοχής, υπάρχουν διαφορετικές σκέψεις. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι θα συνεχιστεί και μέσα στο 2020 (μετά και την ανακοίνωση νέων μοντέλων όπως το Cybertruck ή το Model Y) ενώ κάποιοι πιο σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι οι στόχοι της εταιρίας για το 2020 είναι πολύ αισιόδοξοι, ιδίως για την Κινέζικη αγορά, και ίσως να είναι δύσκολο να τους πιάσουν. Κάτι βέβαια που δεν είναι καινούργιο για τον Musk και την Tesla που κατά έναν παράδοξο τρόπο καταφέρνουν να επιβιώνουν και να επιτυγχάνουν ακόμα και όταν όλα φαίνεται να πηγαίνουν ανάποδα.