H Tesla μας δείχνει τις μπαταρίες της (video)


Στην ιστοσελίδα της «Join the Cell Team» η Tesla έδωσε περισσότερα στοιχεία για τη νέα γενιά μπαταριών της.

  • 27/11/2020

Η Tesla είχε παρουσιάσει πριν από μερικές εβδομάδες τη νέα γενιά μπαταριών με τον Elon Musk να απογοητεύει ίσως κάποιους που περίμεναν κάτι το επαναστατικό. Όπως και να έχει η νέα μπαταρία 4680 (όπως την ονομάζει η Tesla από τις διαστάσεις 46x80 mm) έχει νέα γεωμετρία και καλύτερη ενεργειακή απόδοση έως 30%.

Το σχήμα των στοιχείων παραμένει κυλινδρικό αλλά έχει αλλάξει η χημεία τους προσφέροντας καλύτερη απόδοση από την μπαταρία 2170 με αποτέλεσμα οι νέες μπαταρίες να χωρούν έως και πέντε φορές μεγαλύτερη ενέργεια ξεπερνώντας ακόμη και τα 300 Wh/kg. Το σύνολο των στοιχείων σε μια συστοιχία είναι 960 (40x24).

Οι πρώτες φωτογραφίες και το βίντεο που βλέπετε προέρχονται από μια πιλοτική παραγωγή στην Καλιφόρνια και μας δίνουν μια γεύση από τη νέα τεχνολογία. Μάλιστα η Tesla αναφέρει πως η αύξηση της αυτονομίας ενός μοντέλου της μπορεί να φτάσει το 58% εκ του οποίου το 30% θα οφείλεται στον νέο σχεδιασμό των μπαταριών και το υπόλοιπο από την βελτίωση άλλων παραγόντων.

Σημαντική είναι η μείωση του κατασκευαστικού κόστους έως 56%, η οποία αντιστοιχεί σε τιμή 50-60 δολαρίων ανά kWh. Κάτι που σημαίνει πως τα μελλοντικά Tesla θα έχουν καλύτερες και αποδοτικότερες μπαταρίες δίχως να επιβαρύνεται ο πελάτης με επιπλέον κόστος και με τις τιμές των μοντέλων Tesla να διατηρούνται περίπου στα ίδια επίπεδα.