H Tesla οφείλει να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό στο κινεζικό Gigafactory


Αν δεν προχωρήσει σε συνολική επένδυση 2,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποχρεούται να επιστρέψει τη καταλαμβανόμενο έδαφος στο κινεζικό κράτος.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 1/8/2019

Η Tesla συνεχίζει να σημειώνει απώλειες και παρά την αύξηση των πωλήσεων της. Αυτό δεν την εμποδίζει να προχωρά σε τεράστιες επενδύσεις, όπως το Gigafactory στην Κίνα. Ωστόσο, ο κλοιός σφίγγει αφού η Tesla θα πρέπει να ξεκινήσει να πληρώνει φόρους ύψους 323 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στο κινεζικό κράτος (συγκεκριμένα στον δήμο της Σαγκάης όπου βρίσκεται το εργοστάσιο) ξεκινώντας από τα τέλη του 2023.

Επιπρόσθετα, η Tesla έχει δεσμευθεί να επενδύσει το πολύ υψηλό ποσό των 2,04 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια και στο νέο της εργοστάσιο. Αν η αμερικανική εταιρία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τότε θα πρέπει να επιστρέψει το εργοστάσιο και το έδαφος που καταλαμβάνει και να δοθεί αποζημίωση για την μίσθωση του, όπως αναφέρει η Nikkei Asia.

Από την άλλη η Tesla θεωρεί πως θα πετύχει τους στόχους της για το Gigafactory που θα της δώσει το προβάδισμα στην κινεζική αγορά. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η τιμή του Model 3 στην Κίνα θα γίνει πιο ανταγωνιστική (περίπου στα 47.000 δολάρια) αφού θα είναι 13% χαμηλότερη από την τωρινή των αυτοκινήτων που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Όταν το Gigafactory λειτουργήσει κανονικά στον πρώτο του χρόνο (στόχος είναι το 2020) θα μπορεί να παράγει 150.000 Model 3 ετησίως. Εκεί θα παράγεται και ένα μέρος της παραγωγής του Model Y.