Η Tesla θα καταργήσει τις πρέσες και θα χρησιμοποιεί χυτά εξαρτήματα αλουμινίου


Η νέα μέθοδος κατασκευής αμαξωμάτων θεωρείται από πολλούς ως επανάσταση στο συγκεκριμένο τομέα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: TESLA
  • 20/8/2020

Ο Elon Musk έχει βαλθεί να φέρει τα πάνω κάτω στην αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μόνο σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση αλλά και τις μεθόδους παραγωγής. Έτσι η Tesla έχει πατεντάρει από πέρυσι μια μηχανή χύτευσης αλουμινίου, προκειμένου να εγκαταλείψει σταδιακά τα πρεσαριστά στοιχεία των αμαξωμάτων.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της αμερικάνικης εταιρείας ανέφερε στο αγαπημένο του Twitter πως είναι εντυπωσιακό να βλέπεις την πρέσα να λειτουργεί και πως έχει τη δυνατότητα να κατασκευάζει ολόκληρο το πίσω τμήμα ενός αυτοκινήτου σε ένα τμήμα. Μαζί με τους προφυλακτήρες.

Με τον τρόπο αυτό και με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις ο αριθμός των μεμονωμένων μονάδων που απαρτίζουν ένα αμάξωμα θα μειωθεί από τις 70 που είναι σήμερα σε μόλις 4. Γεγονός που σημαίνει πως θα υπάρχει σημαντική μείωση του κόστους αλλά και τις ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή ενός αμαξώματος. Παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά και ο χρόνος που απαιτείται για το σκοπό αυτό, ενώ η χρήση αλουμινίου θα μειώσει το βάρος και θα αυξήσει την αυτονομία των ηλεκτρικών μοντέλων.

Οι οπαδοί της νέας ιδέας της Tesla κάνουν λόγο για μια μικρή επανάσταση που θα σπεύσουν να εφαρμόσουν και άλλοι κατασκευαστές. Αυτοί που τη βλέπουν με προβληματισμό κάνουν λόγο για τη μεγάλη ακρίβεια που απαιτείται στην παραγωγική διαδικασίας λόγω της μεγάλης διαστολής του αλουμινίου το καλοκαίρι, αλλά και στην αδυναμία επισκευής στην περίπτωση ατυχήματος.

Η Tesla πάντως θα εγκαταστήσει την πρώτη γιγάντια μηχανή χύτευσης αλουμινίου στο εργοστάσιό της στο Freemont, ενώ θα ακολουθήσουν και τα άλλα Gigafactories της ανά τον κόσμο.