Η Toyota στοχεύει τα αυτοκίνητα με κυψέλες να κοστίζουν το ίδιο με τα υβριδικά


H Toyota προετοιμάζει ήδη μια δεύτερη γενιά αυτοκινήτων με κυψέλες υδρογόνου, η οποία θα είναι έτοιμη στις αρχές της δεκαετίας του 2020, όπως είπε ο Naomichi Hata, στέλεχος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στο βρετανικό Autocar.

  • 28/12/2017

Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της γενιάς των αυτοκινήτων με ενεργειακές κυψέλες είναι να γίνουν πιο προσιτά, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αυξηθεί και η διείσδυσή τους. Η προσέγγιση της Toyota είναι το κόστος τους να είναι ανάλογο με αυτό των υβριδικών της μάρκας -τουλάχιστον στην ιαπωνική αγορά- και πιο συγκεκριμένα του Prius, ενώ σήμερα είναι σχεδόν τριπλάσιο.

Αν αυτό επιτευχθεί η Toyota υπολογίζει σε δεκαπλασιασμό των πωλήσεων, οι οποίες τώρα και σε ότι αφορά το Mirai περιορίζονται στις 3.000 μονάδες ετησίως. Παράλληλα προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλα αυτά τα αυτοκίνητα τύπου Mirai η Toyota σε συνεργασία με τη Nissan, τη Honda και 9 άλλες επιχειρήσεις προγραμματίζει την αύξηση των 70 υπαρχόντων σημείων ανεφοδιασμού με υδρογόνο σε 160.

Επίσης η Toyota κατασκευάζει εργοστάσιο παραγωγής ενεργειακών κυψελών και στις ΗΠΑ, όπου συνεργάζεται και με τη Shell για την αύξηση των σταθμών υδρογόνου σε περισσότερους από τους 31 που υπάρχουν σήμερα στην Καλιφόρνια. Ν.Μ.