H Toyota είναι η απόλυτη κυρίαρχος στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων


Πρώτη στις πωλήσεις οχημάτων και το 2015!

  • 30/1/2016

Για τέταρτη συνεχή χρονιά η Toyota κυριάρχησε στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, με συνολικές πωλήσεις που έφτασαν τα 10,15 εκατομμύρια οχήματα.

Ο όμιλος Toyota, που κατά τη διάρκεια της χρονιάς απειλήθηκε από τη Volkswagen, η οποία μάλιστα τον είχε ξεπεράσει το πρώτο εξάμηνο, κέρδισε τελικά τη μάχη, εκμεταλλευόμενος βέβαια και το σκάνδαλο με την παραποίηση των εκπομπών ρύπων που ταλανίζει τους τελευταίους μήνες τον γερμανικό κολοσσό.

Η VW, στην οποία ανήκουν 12 εμπορικά σήματα όπως η Audi, η Skoda, η Porsche και η Scania, πούλησε πέρυσι 9,93 εκατ. οχήματα.

Η αμερικανική General Motors (GM), που ήταν στην πρώτη θέση παγκοσμίως για 70 χρόνια πριν εκθρονιστεί από την Toyota, κατετάγη τρίτη με πωλήσεις που έφτασαν τα 9,8 εκατ. οχήματα.

Η Toyota, η οποία το 2014 έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία το φράγμα των 10 εκατ. οχημάτων (10,23 εκατ.) χάρη σε όλα τα εμπορικά της σήματα (Toyota, Lexus, Daihatsu, Hino), διατήρησε την πρώτη θέση παρά την μικρή πτώση των πωλήσεων (-0,8%).

Ειδικότερα, η εταιρεία συνάντησε δυσκολίες στην Ιαπωνία (-6,5%), λόγω της εύθραυστης ανάκαμψης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Για το 2016, στοχεύει στην πώληση 10,11 εκατ. οχημάτων, σύμφωνα με τις προβλέψεις που ανακοινώθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Toyota κατέκτησε το 2008, στην αρχή της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης, την πρώτη θέση παγκοσμίως, την οποία μονοπωλούσε η GM, και διατηρεί έκτοτε αυτή τη θέση, με εξαίρεση το 2011, εξαιτίας του σεισμού και του τσουνάμι που στις 11 Μαρτίου της χρονιάς εκείνης είχαν πλήξει τη βορειοανατολική Ιαπωνία.