H Toyota και η Suzuki ενισχύουν τη συνεργασία τους ανταλλάσσοντας μετοχές


Η σύμπραξη των δύο ιαπωνικών εταιρειών μπαίνει πλέον σε μια νέα βάση που στόχο έχει φυσικά την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/8/2019

Οι δύο ιαπωνικές εταιρείες ανακοίνωσαν πριν από λίγες μέρες πως θα δημιουργήσουν μια οικονομική συμμαχία, ενισχύοντας έτσι και εμπράκτως τη συνεργασία τους. Η οποία είχε ξεκινήσει το 2017 με την υπογραφή ενός memorandum of understanding και είχε συνεχιστεί τον περασμένο Μάρτιο με την ανακοίνωση κατασκευής από την Toyota υβριδικών μοντέλων με τα σήματα της Suzuki που θα βασίζονται στα RAV4 και Corolla Estate, αλλά και στην πώληση στην Ινδία μοντέλων της Suzuki με τα σήματα της Toyota.

Πλέον και σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις η Toyota θα αποκτήσει σχεδόν 5% των μετοχών της Suzuki καταβάλλοντας ένα ποσό της τάξης των περίπου 820 εκατομμυρίων ευρώ. Αντίστοιχα η Suzuki θα επενδύσει το μισό περίπου πόσο, δηλαδή γύρω στα 420 εκατομμύρια ευρώ, για να αποκτήσει το 0,2% της Toyota. 

H χρηματική διαφορά θα χρησιμοποιηθεί από τη Suzuki σε ένα σημαντικό ποσοστό για την ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης ενώ το υπόλοιπο θα τονώσει τη ρευστότητά της.

 Η προοπτική συνεργασία των δύο εταιρειών πάντως περιλαμβάνει και τη χρήση των εγκαταστάσεων της Toyota στη Μεγάλη Βρετανία και από τη Suzuki για την κατασκευή αυτοκινήτων. Στις εγκαταστάσεις αυτές η πρώτη και σημαντικά μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει επενδύσει ένα πόσο που ξεπερνά τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.