Η Toyota κατασκευάζει υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ 10.000 θέσεων (video-photos)


Το φθινόπωρο του 2025 θα είναι έτοιμη η εντυπωσιακή αρένα Toyota Alvark Tokyo, στην περιοχή που βρισκόταν το MEGA WEB.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 31/8/2022

Μετά την περυσινή της χορηγία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, η Toyota συνεχίζει την ενεργή εμπλοκή της με τον αθλητισμό. Η ιαπωνική εταιρία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου γηπέδου μπάσκετ χωρητικότητας περίπου 10.000 θέσεων.

Το νέο κλειστό θα κατασκευαστεί στην περιοχή Aomi του Τόκιο και θα είναι η έδρα της Toyota Alvark Tokyo, της επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ της Ιαπωνίας, η οποία έχει ως βασικό χορηγό την ίδια την αυτοκινητοβιομηχανία και αγωνίζεται στην B. League της χώρας.

Η «TOKYO A-ARENA», όπως αυτή τη στιγμή έχει αποφασιστεί ότι θα ονομάζεται - αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει σε περίπτωση εξεύρεσης χορηγού - θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο του 2025. Θα κατασκευαστεί στην ίδια περιοχή που η Toyota είχε εδώ και χρόνια το MEGA WEB, έναν εκτεταμένο εκθεσιακό χώρο με διάφορες εγκαταστάσεις.

Η εγκατάσταση MEGA WEB έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού πρώτα ο πρόεδρος της εταιρίας, Akio Toyoda, χρησιμοποίησε το χώρο για την τελευταία μεγάλη εκδήλωση, για να αποκαλύψει το μακροπρόθεσμο όραμα της Toyota για τα ηλεκτρικά οχήματα. Το MEGA WEB άνοιξε το 1999 και η Toyota υπολογίζει ότι 127 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Ωστόσο, το πλάνο δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του κλειστού γηπέδου μπάσκετ, αλλά μια συνολική αναμόρφωση του χώρου. Στο πλαίσιο του project «Ας ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μαζί» το TOKYO A-ARENA project προορίζεται να διαμορφώσει ένα μέρος που ενσωματώνει και απελευθερώνει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στους τομείς του αθλητισμού, της κινητικότητας και της βιωσιμότητας, με τη συνεργασία διαφόρων εταίρων.

Το κλειστό θα χρησιμοποιηθεί και για άλλα αθλήματα, όπως βόλεϊ και πινγκ-πονγκ, αθλήματα για άτομα με προβλήματα κινητικότητας και e-sports. Η εγκατάσταση θα διαθέτει δύο υπαίθρια πάρκα που θα συμβάλλουν στη ζωτικότητα της περιοχής, εκτός από τις προσπάθειες που θα γίνουν για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων της αρένας.

Το όνομα της περιοχής Aomi σημαίνει «γαλάζια θάλασσα» στα ιαπωνικά και η Toyota ελπίζει να βοηθήσει να επαναφέρει «μια γαλάζια θάλασσα, δημιουργώντας βιώσιμους τρόπους ζωής με την κοινότητα και τους επισκέπτες της αρένας, που περιλαμβάνουν ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση προϊόντων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτός από τη χρήση της δικής της τεχνολογίας κινητικότητας, η Toyota σχεδιάζει να συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες για την υιοθέτηση των υπηρεσιών και των τεχνολογιών τους, με στόχο η εμπειρία της αρένας να είναι πιο βολική και διασκεδαστική.

Ο Akio Toyoda, ο οποίος έπαιζε χόκεϊ επί χόρτου στα νιάτα του και εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το τιμόνι στα μηχανοκίνητα αθλήματα, είπε ότι η εταιρία του αντλεί έμπνευση από τη στάση των αθλητών που δεν εγκαταλείπουν ποτέ. «Το σχέδιο κατασκευής της αρένας ενσωματώνει δύο ιδέες μας. Η πρώτη είναι να δείξουμε ‘ευγνωμοσύνη στον αθλητισμό και στους αθλητές’. Η δεύτερη είναι να παρέχεται ‘συνεχής υποστήριξη σε ανθρώπους που συνεχώς αναζητούν τα όρια των δυνατοτήτων τους’», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Toyota.

Η Alvark έχει κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα B.League της Ιαπωνίας και αυτή τη στιγμή έχει έδρας ένα στάδιο στο δυτικό τμήμα του Τόκιο, μακριά από το κέντρο της πόλης. Η νέα αρένα θα φέρει την ομάδα πιο κοντά στο κέντρο και θα βοηθήσει να εδραιωθεί μια δημοφιλής εμπορική περιοχή.

Το όνομά της είναι ένα δημιουργικό κράμα λέξεων, ενδεικτικό της ιαπωνικής φιλοσοφίας: Το «Al» είναι αραβικό για τη λέξη «το» και το «V» έρχεται από το victory (νίκη). Συνδυάστε το με την «κιβωτό» (ark), και, όπως λέει η Toyota, «το Alvark σημαίνει επίσης μια κιβωτό που οδηγεί την ομάδα στη νίκη».