Η Toyota στην κορυφή των παγκόσμιων πωλήσεων. Στη δεύτερη θέση ο όμιλος VW


Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις παγκόσμιες πωλήσεις για το 2020, η Toyota βρέθηκε ξανά στην πρώτη θέση έπειτα από πέντε χρόνια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Όμιλο Volkswagen.

  • KEIMENO: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/1/2021

Βάσει των στοιχείων πωλήσεων που δημοσίευσε το «Reuters», η Toyota ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία με τις περισσότερες πωλήσεις την περασμένη χρονιά, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιαπωνική εταιρεία βρέθηκε στην πρώτη θέση της αντίστοιχης λίστας ξεπερνώντας τον Όμιλο VAG έπειτα από μια πενταετία, στην οποία αυτός πρωτοστατούσε.

Όπως ανακοινώθηκε, η Toyota πούλησε περίπου 9.528.000 οχήματα το 2020, σημειώνοντας μια πτώση κατά 11,3% συγκριτικά με αυτές που είχε το 2019. Κατ’ αντιστοιχία, ο γερμανικός Όμιλος ανακοίνωσε περίπου 9.305.000 συνολικές πωλήσεις παγκοσμίως, αριθμός που είναι κατά 15,25 μικρότερός από αυτόν του 2019.

Φυσικά, αιτία για τις μειωμένες πωλήσεις είναι η πανδημία του νέου κορωνοϊού η οποία επηρέασε το σύνολο του κλάδου της Αυτοκινητοβιομηχανίας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε αυτό της διάθεσης νέων οχημάτων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Toyota, η πρωτιά οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η ιαπωνική αγορά όσο και αυτές της Ασίας, γενικότερα, επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με ό,τι ίσχυσε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πάντως επισήμανε ότι «στόχος μας δεν είναι τόσο η θέση που έχουμε (στην κατάταξή της λίστας παγκόσμιων πωλήσεων) όσο η εξυπηρέτηση των πελατών μας».

Τέλος, καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν αρχίσει να δείχνουν ανοδική τάση, ιδίως στην μεγάλη κινεζική αγορά, οι εταιρείες δίνουν έμφαση στα εξηλεκτρισμένα ή αμιγώς ηλεκτροκίνητα μοντέλα τους. Όπως ανακοίνωσε η Toyota, πέρυσι παρατηρήθηκε μια αύξηση 3% στις πωλήσεις τους (έφτασε το 23% σε σχέση με το 20% το 2019), παρά το πρόβλημα της πανδημίας. Ωστόσο, διευκρινίστηκε ότι δεν έχει πλήρη στοιχεία για τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων της, συγκριτικά, για τις δύο χρονιές.