H "τραβηγμένη απ'τα μαλλιά" υπόσχεση του Elon Musk


Αποτελεί πλέον συνηθισμένη πρακτική για τον ιδρυτή της Tesla να θέτει χρονοδιαγράμματα που δεν μπορούν επ' ουδενί να συμβαδίσουν με την πραγματικότητα.

  • 31/12/2021

Ο Elon Musk είναι ένα άνθρωπος που του αρέσει να βάζει πάντα ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες σχετικά με νέες τεχνολογίες που όλο έρχονται και όλο τις περιμένουμε. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από προβλέψεις που πήγαν στον... κουβά είναι η εντός διετίας έλευση των πλήρως αυτόνομων αυτοκινήτων (2016), η εμφάνιση 1.000.000 robotaxis στους δρόμους (2020) αλλά και πολλές καθυστερημένες παρουσιάσεις νέων μοντέλων όπως το Roadster, το Semi και το Cybertank.

Αυτή τη φορά ο ιδρυτής της Tesla, στο πλαίσιο ενός podcast, ρωτήθηκε για το πολυσυζητημένο Level 4 της τεχνολογίας FSD που αφορά την αυτόνομη οδήγηση. Η απάντηση του ήταν πως αυτό μπορεί να έρθει μέσα στο 2022, προκαλώντας αναμενόμενα πολλές απορίες. Eιδικά απ' τη στιγμή που παραμένουν πολλά "θεματάκια" σε εκκρεμότητα σχετικά με το Level 3.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η δήλωση του Musk εδράζεται στο προαίσθημά του και όχι σε δεδομένα της έρευνας. Αυτό γίνεται ακόμα περισσότερο αντιληπτό όταν σε άλλο σημείο της συνέντευξης δήλωσε πως οι πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα σε ένα Tesla Model S  με πλήρη αυτόνομη οδήγηση, είναι κατά πολύ λιγότερες από αυτές που αντιστοιχούν σε έναν μέσο οδηγό. Και κάπου εδώ προκύπτει η απορία: ποια είναι τα κριτήρια που ορίζουν ένα μέσο οδηγό;

Είναι γεγονός πως αυτή τη στιγμή η Tesla έχει καταφέρει να προχωρήσει αποτελεσματικά μέχρι το Level 2 της αυτόνομης οδήγησης, που περιλαμβάνει τις στροφές και την επιτάχυνση-επιβράδυνση ενός οχήματος. Όσον αφορά το Level 3, στο οποίο μεταξύ άλλων ενεργειών υπάρχει η δυνατότητα προσπέρασης οχήματος που κινείται με μικρή ταχύτητα, η Tesla δείχνει να βρίσκεται μακριά. Και πως θα μπορούσε να ισχύει κάτι διαφορετικό απ' τη στιγμή που η τεχνολογία δεν έχει συμπεριληφθεί σε κανένα από τα οχήματα που έχει πουλήσει η εταιρία, ώστε να διαπιστώσει στην πράξη τα περιθώρια βελτίωσης. Αυτή η διαδικασία είναι απαιτητική και χρονοβόρα και δεν μπορεί να έρθει μέσα σε λίγους μήνες όπως ισχυρίζεται ο 50χρονος επιχειρηματίας.