H Volkswagen απορρίπτει το σχέδιο κατασκευής εργοστασίου στην Τουρκία


Το ξέσπασμα του Κορωνοϊού και η κατάρρευση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων οδήγησαν την VW στην απόφαση να εγκαταλείψει το πλάνο κατασκευής εργοστασίου στην Τουρκία.

  • 1/7/2020

Τουρκία τέλος για την Volkswagen και το υπαρκτό ενδιαφέρον των Γερμανών να κατασκευάσουν στη γείτονα χώρα μια μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων δυναμικότητας 300.000 οχημάτων/έτος.

Η γερμανική φίρμα φωτογραφίζει την πανδημία του Κορωνοϊού ως τη βασική αιτία που την αναγκάζει να κάνει  πίσω στα σχέδια της, καθώς μετά την κατάρρευση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη δυσκολεύεται να αξιοποιήσει πλήρως ακόμα και τις ήδη υπάρχουσες μονάδες παραγωγής.

Βέβαια, τα πρώτα σύννεφα πάνω από την Σμύρνη, όπου και θα κατασκευαζόταν το εργοστάσιο στην Τουρκία, είχαν αρχίζει να συγκεντρώνονται από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και οι γείτονες ξεκίνησαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμα και από συνδικάτα εργαζομένων στο εσωτερικό της Volkswagen.

H πανδημία του Κορωνοϊού, λοιπόν, φαντάζει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε η Volkswagen να απεμπλακεί από το άρμα του Ερντογκάν και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται πλέον η κατασκευή μιας νέας παραγωγικής μονάδας.

Να θυμίσουμε ότι στη "μάχη" της διεκδίκησης του εργοστασίου της VW είχε μπει και η χώρα μας, για την οποία η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε άλλα σχέδια, βλέποντας πρόσφορο το έδαφος για τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και εξέλιξης τεχνολογιών που άτπονται της αυτόνομης κίνησης.

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν βέβαιη την επένδυση των Γερμανών στη χώρα μας, προσδιορίζοντας και γεωγραφικά το σημείο στο οποίο επρόκειτο να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις της Volkswagen.

Διαβάτε επίσης:

Κληρώνει για την επένδυση της VW στην Ελλάδα - Εκτός χάρτη η Θάσος