H Volvo έκλεισε 10 χρόνια με τη Geely και κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον


Η εξαγορά της Σουηδικής εταιρίας από την κινεζική Geely, εκ του αποτελέσματος, έδωσε μία σημαντική ώθηση στη φίρμα. Ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια, σημείωσε έξι διαδοχικά ρεκόρ πωλήσεων!

  • ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΩΠΟΔΗΣ
  • 30/3/2020

Πλέον κλείνουν 10 χρόνια που η Volvo διαχωρίστηκε από τη Ford Motor Company και η Geely απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της. Σε αντίθεση με άλλες φίρμες, οι Κινέζοι σεβάστηκαν τη φιλοσοφία της εταιρίας και, με μία σειρά μελετημένων κινήσεων, κατόρθωσαν να την μεγαλώσουν, ώστε να ξεφύγει από τα στενά, ευρωπαϊκά όρια.

«Η Volvo Cars είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε σχετικά ο Håkan Samuelsson, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας. «Με την Geely ξεκινήσαμε μια νέα επιτυχημένη φάση που μας οδήγησε σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Ανανεώσαμε εντελώς το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, καθιερώσαμε μια παγκόσμια παρουσία, σχεδόν διπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας και προχωρήσαμε από την ισορροπία εσόδων-εξόδων στην κερδοφόρα. Συνεχίζοντας μπροστά, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την επιχείρησή μας μαζί με την Geely».

Πράγματι, η έμφαση που δόθηκε σε μία νέα γενιά μοντέλων SUV, με ξεχωριστή αισθητική, αρχής γενομένης από το XC90 του 2014, έδωσε σημαντική ώθηση στις πωλήσεις της Volvo. Τα τελευταία έξι έτη σημειώνονται συνεχώς ρεκόρ πωλήσεων, έχοντας φτάσει πλέον να διατίθενται περισσότερα από 700.000 αυτοκίνητα ετησίως. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και η θυγατρική εταιρία της Volvo, Polestar, η οποία θα κατασκευάζει αμιγώς ηλεκτρικές, upper end προτάσεις.

Τα άμεσα πλάνα της Volvo είναι να μετατραπεί σε έναν από τους πρωτοπόρους της ηλεκτροκίνησης. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τη στρατηγική της υπολογίζει μέχρι το 2025 να έχει καταργήσει τα συμβατικής κίνησης μοντέλα. Προσανατολίζεται σε ένα mix 50% αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων και 50% υβριδικών. Παράλληλα, επενδύει σημαντικά ποσά στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών όπως η αυτόνομη οδήγηση και οι νέες υπηρεσίες. Σε αυτό βοηθάει και η μητρική Geely, που αντίστοιχα διαθέτει μία σημαντική τεχνογνωσία επάνω σε αυτά τα αντικείμενα.