Η Volvo και η Geely ιδρύουν νέο ερευνητικό κέντρο στη Σουηδία


Η Volvo Cars, μέσω της Geely Holding, κατόχου του πλειοψηφικού πακέτου της σουηδικής εταιρείας και η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Geely, ανακοινώνουν την ίδρυση ενός νέου Κέντρου Έρευνας και Εξέλιξης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

  • 22/2/2013

Η Volvo Cars, μέσω της Geely Holding, κατόχου του πλειοψηφικού πακέτου της σουηδικής εταιρείας και η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Geely, ανακοινώνουν την ίδρυση ενός νέου Κέντρου Έρευνας και Εξέλιξης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Το νέο κέντρο θα εξελίξει μία πλατφόρμα μεταβλητής αρχιτεκτονικής η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως βάση μελλοντικών μικρομεσαίων αυτοκίνητων της Volvo και της Geely. Πρόεδρος του κέντρου θα είναι ο Ματς Φόγκερχαγκ (Mats Fägerhag), σημερινός Αντιπρόεδρος Στρατηγικής Προϊόντων στη Volvo Cars.

Σε δηλώσεις του, ο Ματς Φόγκερχαγκ τόνισε ότι «το συγκεκριμένο κέντρο θα εγγυηθεί τη δημιουργία της ιδανικής αρχιτεκτονικής-βάσης για τα μελλοντικά μικρομεσαία μοντέλα της Volvo. Είναι αυτή ακριβώς η φιλοσοφία της πλατφόρμας μεταβλητής αρχιτεκτονικής, που με μία κοινή state-of-the-art βάση εκκίνησης, επιτρέπει στη συνέχεια την εξέλιξη διαφορετικών πατωμάτων για διάφορα μοντέλα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται αρχικά σημαντικές οικονομίες κλίμακας, που στην πορεία αφ’ ενός συνδυάζονται με διατήρηση του premium DNA μιας ευρωπαϊκής μάρκας κύρους όπως η Volvo, αφ’ ετέρου κρατούν το συνολικό κόστος κατασκευής σε προσιτά επίπεδα για μία μάρκα της αγοράς της Κίνας, όπως η Geely».

Η επιλογή του Γκέτεμποργκ για τη δημιουργία του νέου Κέντρου Έρευνας και Εξέλιξης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Η ευρύτερη περιοχή έχει μία μακρά παράδοση στην εξέλιξη και κατασκευή αυτοκινήτων λόγω της παρουσίας της Volvo και αποτελεί μία φυσική δεξαμενή ταλαντούχων και φιλόδοξων μηχανικών. Παράλληλα, βρίσκεται πολύ κοντά στα υπάρχοντα ερευνητικά κέντρα της Volvo. Ο δε χώρος που θα ανεγερθεί το κέντρο, το Επιστημονικό Πάρκο Λιντχόλμεν (Lindholmen Science Park), έχει επιστημονικούς και χωροταξικούς δεσμούς με το διάσημο Πανεπιστήμιο Τσάλμερς (Chalmers University). Η όλη προσπάθεια θα τύχει και της υποστήριξης της δημοτικής αρχής του Γκέτεμποργκ.

Το συγκεκριμένο κέντρο, αν και θα υποστηριχθεί από την τεχνογνωσία της Volvo Cars, θα λειτουργήσει ανεξάρτητα από το υπάρχον Κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης της Volvo. Το τελευταίο, συνεχίζει να είναι υπεύθυνο για την εξέλιξη της SPA (Scalable Product Architecture, Αρχιτεκτονική Μεταβλητού Προϊόντος), όπως αυτή είχε ανακοινωθεί στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2011 και που αφορά στα πιο μεγάλα μοντέλα της Volvo. Το πρώτο μοντέλο που θα αποτελεί προϊόν της SPA αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο 2014.