H Volvo παρουσίασε θωρακισμένη έκδοση του XC90


Η σουηδική εταιρεία μπαίνει στο χώρο των θωρακισμένων οχημάτων τόσο με μια «βαριά» έκδοση του XC90 όσο και με μια πιο light. Η τελευταία θα είναι διαθέσιμη και ια το XC60.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/6/2019

H Volvo, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε δεχθεί πολλά αιτήματα, τελικά προχώρησε στην παρουσίαση μιας θωρακισμένης έκδοσης της ναυαρχίδας των SUV της, του XC90. Η εξέλιξή της κράτησε συνολικά 2 χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα την πιστοποίηση VPAM VR8 του. Αυτό σημαίνει πως προσφέρει προστασία 360 μοιρών τόσο στις επιθέσεις με πυροβόλα όπλα όσο και με εκρηκτικά.

Χαρακτηριστικά ο Stephan Green, υπεύθυνος του τμήματος Volvo Special Vehicles, ανέφερε πως το θωρακισμένο XC90 παρέχει την απαιτούμενη προστασία στους επιβάτες του χωρίς να χάνονται τα βασικά του χαρακτηριστικά, καθώς και πως οι αγοραστές του θα είναι εταιρείες που θα μετακινούν σημαίνοντα πρόσωπα.

Η βάση του θωρακισμένου XC90 είναι το T6 AWD Inscription, που όταν κατασκευαστεί μεταφέρεται από το εργοστάσιο της Torslanda στη Σουηδία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας TRASCO στην Βρέμη της Γερμανίας. Η TRASCO ειδικεύεται στα θωρακισμένα οχήματα, ακολουθώντας συγκεκριμένα και αυστηρά πρότυπα παραγωγής και ποιότητας.

Η θωράκιση από φύλλα χάλυβα έχει πάχος έως και  10 mm, αντίστοιχα το πάχος των κρυστάλλων μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50 mm, ενώ η αύξηση του βάρους ανέρχεται σε 1.400 kg. Αυτό σημαίνει πως με πέντε επιβάτες το συνολικό βάρος φτάνει σχεδόν τους 4,5 tn και για να αντιμετωπιστεί γίνονται τροποποιήσεις τόσο στα φρένα όσο και στην ανάρτηση.

Παράλληλα θα υπάρχουν και πιο light θωρακισμένες εκδόσεις που πέρα από το XC90 T6 AWD Inscription θα βασίζονται και στο αντίστοιχο XC60.