Η VW έχει ως στόχο να ξεπεράσει την Tesla έως το 2022


Ο συγκεκριμένος στόχος αφορά την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου και για να επιτευχθεί θα πρέπει η παραγωγή να αυξηθεί σημαντικά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 29/10/2019

Οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και στο VW Group εκτιμούν πως μέχρι το 2028 θα έχουν κατασκευάσει 22 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το νούμερο αυτό ακούγεται πράγματι εντυπωσιακό αν ληφθεί υπόψη πως μέχρι το τέλος του 2022 υπολογίζεται να έχουν κατασκευαστεί μόλις ένα εκατομμύριο EV με τα σήματα του γερμανικού ομίλου.

Εδώ όμως θα πρέπει να πούμε πως η παραγωγή των EV δεν έχει καν «ζεσταθεί» ακόμη με την VW να βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας των δύο της εργοστασίων στην Κίνα, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία μέσα στο επόμενο έτος. Και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η ετήσια παραγωγή τους θα είναι στις 600.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Από την άλλη η Tesla πασχίζει να ξεπεράσει τις 500.000 μονάδες παραγωγής στο νέο της εργοστάσιο στην Σαγκάη, όταν η VW έχει ήδη κατασκευάσει τα δύο της εργοστάσια στην Anting και στο Foshun.

Τα δύο τελευταία αποτελούν μέρος μιας συνολικής επένδυσης 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το e-mobility έως το 2023. Τα εργοστάσια της VW στο Ανόβερο και στο Zwickau θα αναβαθμιστούν και προσαρμοστούν για την παραγωγή EV μοντέλων, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μονάδες όπως στο Emden, στην Δρέσδη, στην Τσεχία, στις ΗΠΑ κ.α.

«Η αλήθεια είναι ότι οι δυσκολίες στην αυτοκινητοβιομηχανία παραμένουν μεγάλες», δήλωσε ο Max Warburton, αναλυτής της Bernstein Research. «Η παραγωγή αυτοκινήτων είναι δύσκολη. Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα θα είναι δαπανηρή, αλλά πιθανότατα θα την δρομολογήσουν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές».