Η VW ίσως βγάλει την φθηνή της μάρκα Jetta και εκτός Κίνας


Τα φθηνά μοντέλα που κατασκευάζονται αποκλειστικά για την αγορά της Κίνας με το όνομα Jetta θα μπορούσαν να μπουν και σε άλλες αναδυόμενες αγορές όπως της Ρωσίας ή της Νοτιοανατολικής Ασίας

  • 23/5/2020

Αν και στην Ευρώπη το όνομα Jetta συνδέεται με την VW με την sedan έκδοση του Golf, στην Κίνα αποτελεί την επωνυμία μίας ολόκληρης σειράς φθηνών μοντέλων, αποκλειστικά για την εγχώρια αγορά. Η έξαρνη των εργασιών της ξεκίνησε μόλις οκτώ μήνες πριν, και ήδη έχει γίνει αρκετά δημοφιλής σε όσους ψάχουν ένα οικονομικό μοντέλο. 

Η δημοφιλία αυτή βάζει σε σκέψεις την VW να δοκιμάσει την μάρκα αυτή και σε άλλες αγορές που έχουν ανάγκη πολύ οικονομικά μοντέλα. Μιλώντας στην Automotive News, ο πρόεδρος της Jetta Harald Mueller είπε ότι ήδη η μάρκα κατάφερε να πιάσει το 1% της αγοράς της Κίνας, επωφελούμενη και από την ανάγκη του αγοραστικού κοινού της χώρας να αποκτήσει αυτοκίνητο και να αποφεύγει τα μέσα μαζικής μεταφοράς λόγω του κορωναϊού.

Όπως συμβαίνει με την Datsun για την Nissan, έτσι και η Jetta είναι ο πολιορκητικός κριός για την VW στο φθηνό κομμάτι της Κινέζικης αγοράς, όπου οι οικονομικές μάρκες της εταιρίας, όπως η Skoda δεν έχουν μικρή διείσδυση. Η γκάμα της Jetta αποτελείται από ένα σεντάν και δύο crossover, με το πρώτο να είναι μία πιο σύγχρονη έκδοση του Jetta προηγούμενης γενιάς, ενώ τα δύο crossover μοιράζονται τα ίδια μηχανικά μέρη με τα Seat Ateca και Seat Tarraco.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη απόφαση για να βγει η Jetta και εκτός Κίνας. Αν πάντως γίνει αυτό θα αφορά κυρίως την αγορά της Ρωσίας, αλλά και κάποιες επιμέρους αγορές στη Νοτιοανατολική Ασία, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη κλπ. Η Ευρώπη βρίσκεται και αυτή εκτός των πλάνων για επέκταση της Jetta καθώς τα μοντέλα αυτά είναι αρκετά πιο κάτω από τα δεδομένα των ευρωπαίων καταναλωτών.