Η VW «ξηλώνει» τον επικεφαλής σχεδιασμού – Ετοιμάζει μεταγραφή από την Bentley


Ο Jozef Kaban πέρασε το κατώφλι της VW το 1999 ενώ τα τελευταία χρόνια δέχθηκε έντονη κριτική τόσο με τα σκίτσα του ID.2 όσο και με την προσέγγισή του στο Project Trinity.

  • 24/1/2023

Όλα δείχνουν ότι ο κύκλος του head designer Jozef Kaban στη Volkswagen ετοιμάζεται να κλείσει. με τη θέση του να πηγαίνει στον μέχρι πρότινος επικεφαλής σχεδιασμού της Bentley, Andreas Mindt. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το ρεπορτάζ του Automotive News το οποίο τονίζει ότι σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική εταιρεία, η έλευση του νέου στελέχους έχει δρομολογηθεί για την 1η Φεβρουαρίου. 

Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι ο βασικός λόγος που ο Kaban αποχωρεί από το πόστο του είναι ότι δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει με τα τελευταία του σχέδια τον CEO της VW, Τhomas Schaefer.  Είναι ενδεικτικό ότι το αρχικό σχέδιο του ID.2 που είχε επιμεληθεί ο Kaban έφαγε «άκυρο» και χρειάστηκε να γίνουν αρκετές αλλαγές, ενώ πολλή κουβέντα είχε γίνει και για τα σκίτσα του Project Trinity.

Ο Kaban πέρασε το κατώφλι της VW το 1999 και δούλεψε σε διαφορετικά brands του ομίλου έως το 2017 όπου μετακόμισε στην BMW. Στους Βαυαρούς έμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2020 όπου επέστρεψε ξανά στην VW ως επικεφαλής σχεδιασμού. 

Ο αντικαταστάτης του Andreas Mindt γεννήθηκε πριν από 53 χρόνια στην έδρα της VW, στο Wolfsburg, ενώ και ο πατέρας του είχε εργαστεί ως σχεδιαστής για την γερμανική εταιρεία. Στην Bentley ήταν head designer από τον Μάρτιο του 2021. 

Μέχρι τότε είχε αλλάξει διάφορες θέσεις μέσα στον όμιλο μεταξύ των οποίων και αυτόν του Exterior Design της Audi όπου συμμετείχε στο λανσάρισμα του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της φίρμας, του Audi e-tron

Το Automotive News επικοινώνησε με την εταιρεία για να επιβεβαιώσει την αντικατάσταση του Kaban, ωστόσο οι εκπρόσωποι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο. Όλα όμως δείχνουν πως η απόφαση είναι ειλημμένη και το μόνο που μένει είναι να ανακοινωθεί και επίσημα μέσα στις επόμενες ημέρες.