H Xpeng είναι μια καινούργια μάρκα από την Κίνα


Με την ηλεκτροκίνηση εμφανίζονται διάφορες καινούργιες κινέζικες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Xpeng. Η οποία ιδρύθηκε το 2014 στην πόλη Guangzhou και στη μετοχική της σύνθεση μετέχουν οι Alibaba και Foxconn (κατασκευάστρια των iPhone).

  • 13/2/2018

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη εμφάνιση της Xpeng έγινε στις αρχές του έτους στη CES στο Las Vegas, όπου παρουσίασε το πρωτότυπο του μοντέλου παραγωγής της G3. Το οποίο, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, είναι ένα SUV που όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες χαρακτηρίζεται από το ιδιαίτερα χαμηλό εμπρός μέρος του. Που θυμίζει και λίγο Tesla.

Το ίδιο συμβαίνει και με το εσωτερικό του, με την κάθετα τοποθετημένη οθόνη των 15,6 ιντσών, η οποία συνδυάζεται και με σύστημα φωνητικών εντολών. Ταυτόχρονα το Xpeng G3 διαθέτει και δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, για την εξασφάλιση των οποίων εξοπλίζεται με 12 αισθητήρες υπερήχων, 8 κάμερες και ραντάρ. Όσο για την κάμερα των 360 μοιρών στην οροφή, εξυπηρετεί τη διασκέδαση των επιβατών, που σε καταστάσεις κυκλοφοριακής συμφόρησης και όχι μόνο μπορούν να εξερευνούν την περιοχή στην οποία βρίσκονται.

Γενικά πάντως η λογική της Xpeng είναι αντίστοιχη με αυτή της επίσης νέας εταιρείας Byton, που θέλει το αυτοκίνητο απλά ένα κομμάτι ενός διασυνδεδεμένου συστήματος μετακίνησης και πληροφόρησης. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα αναφορικά με τον ηλεκτροκινητήρα, τις μπαταρίες και την αυτονομία του G3. Οι πωλήσεις του οποίου αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2019 από την Κίνα.