Hennessey Venom F5 Revolution: Ένα «τέρας» 1.842 PS έτοιμο να μπει στην πίστα (photos-video)


Η αμερικανική Hennessey αποκάλυψε τη νέα «αγριεμένη» έκδοση του Venom F5, η οποία προορίζεται για την πίστα και η ισχύ της αγγίζει τα 1.842 PS.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: HENNESSEY
  • 9/1/2023

Η Hennessey είναι γνωστή για τη δημιουργία μερικών από τα πιο πανίσχυρα οχήματα στον κόσμο, με το Venom F5 να σκορπά το... δηλητήριό του για ακομα μία φορά.

Τώρα, η αμερικανική εταιρεία παρουσιάζει τη νέα έκδοση του hypercar της, η οποία είναι πιο ελαφριά από ποτέ και προορίζεται για την πίστα. Σύμφωνα με τη μάρκα, το Hennessey Venom F5 Revolution είναι «ένα αρπακτικό μέσα στην πίστα», και στοχεύει να καταρρίψει κάθε ρεκόρ.

Η ισχύς του μοντέλου ανέρχεται στα 1.842 PS, η οποία προέρχεται από τον κινητήρα V8 'Fury' χωρητικότητας 6,6 L της εταιρείας, ο οποίος «κρύβεται» τόσο στο αρχικό Venom F5, αλλά και στην κάμπριο έκδοσή του. Η ψύξη του κινητήρα είναι βελτιωμένη, όμως εκείνος είναι τοποθετημένος στην ίδια θέση, στη μέση του οχήματος. Η κίνηση διοχετεύεται στους πίσω τροχούς μέσω του ίδιου αυτόματου συστήματος μετάδοσης 7 σχέσεων, το οποίο έχει ρυθμιστεί καταλλήλως για αγωνιστική χρήση.

Εκτός αυτού, το Venom F5 Revolution είναι το πιο ελαφρύ μοντέλο της οικογένειας Venom, καθώς ζυγίζει λιγότερο από 1.360 kg. Η άριστη αεροδυναμική του προέρχεται από την υπερμεγέθη πίσω αεροτομή που φέρει, η οποία παράγει πάνω από 363 kg κάθετης δύναμης στα 300 km/h, και πάνω από 635 kg κάθετης δύναμης στα 400 km/h.

Το Venom F5 Revolution αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τις επιδόσεις του αρχικού μοντέλου: Η πισταδόρικη έκδοση του hypercar θα κάνει τα 0-100 km/h σε λιγότερο από 2,6 sec, ενώ η τελική του ταχύτητα θα ξεπερνά τα 483 km/h.

Και στο μπροστινό μέρος έχει τοποθετηθεί μία μεγάλη αεροτομή κατασκευασμένη από ανθρακόνημα, και η ανάρτηση με τα διπλά ψαλίδια επιστρέφει, όμως έχει ρυθμιστεί με πιο επιθετικό τρόπο και φέρει ρυθμιζόμενο αμορτισέρ. 

Στο εσωτερικό του, η καμπίνα του Hennessey Venom F5 Revolution έχει την πολυτέλεια σε πρώτο πλάνο, ενώ η μοναδική προσθήκη που έχει γίνει είναι το σύστημα τηλεμετρίας που καταγράφει πληροφορίες και δεδομένα για τους γύρους που καταγράφει το όχημα σε ζωντανό χρόνο. Αυτά αφορούν τους χρόνους, τις δυνάμεις G που αναπτύσσονται στην είσοδο και την έξοδο των στροφών, και άλλα. Τα καθίσματα, οι πόρτες και το ταμπλό είναι ντυμένα με δέρμα σε κόκκινο χρώμα, και η υπόλοιπη καμπίνα φέρει λεπτομέρειες σε μαύρο χρώμα, που κάνουν αντίθεση.

Μόλις 24 μονάδες του Venom F5 Revolution θα κατασκευαστούν και καθεμία από αυτές θα είναι διαθέσιμη στην -όχι και τόσο- φιλική τιμή των 2,7 εκατ. δολαρίων. Το ταχύτατο hypercar των Αμερικανών αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του στο Miami Motorcar Cavalcade Concours d’Elegance στις 15 Ιανουαρίου 2023.

Ο John Hennessey, ιδρυτής και CEO της Hennessey είπε: «Το νέο Venom F5 Revolution Coupe συνδυάζει τον εξαιρετικό μας θερμικό κινητήρα 'Fury' των 1.842 PS με το πιο ελαφρύ και ικανό σασί μας. Το hypercar, το οποίο είναι απίστευτα γρήγορο, 'νιώθει' σπίτι του όποτε βρίσκεται σε μία πίστα όπου ξεδιπλώνεται το μέγιστο των δυνατοτήτων του – προσφέρει την ευκινησία ενός μαχητικού jet, αλλά και την επιτάχυνση ενός πυραύλου Saturn V!» 

Ο επικεφαλής μηχανικός του πρότζεκτ, John ‘Heinrocket’ Heinricy, δήλωσε με τη σειρά του: «Ηγήθηκα της μηχανικής κάποιων από τα πιο ακραία μοντέλα που έχει παράξει η GM, συμπεριλαμβανομένων των Corvette Z06 και Cadillac CTS-V, όμως τίποτα δε συγκρίνεται με τον σχεδιασμό, εξέλιξη και βελτιστοποίησης ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου όπως είναι το Venom F5 Revolution. Με το ξεκίνημα του πρότζεκτ, σχεδιάσαμε το Venom F5 hypercar έτσι ώστε να είναι εξαιρετικά ελαφρύ και τερατωδώς ισχυρό, με δυναμικές που αρμόζουν. Οπότε, παίρνοντας αυτά τα συστατικά και προσθέτοντας την αεροδυναμική ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, την ανάρτηση και το σύστημα μετάδοσης, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα όχημα που είναι η απόλυτη ενστικτώδης και συναισθηματική εμπειρία οδήγησης.»

Δείτε το νέο Venom F5 Revolution εν δράσει: