Η Tουρκία ετοιμάζει το δικό της ηλεκτρικό SUV


Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κοινοπραξία στην Τουρκία είναι έτοιμη να παρουσιάσει ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο SUV, το οποίο θα φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του οίκου Pininfarina.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 12/12/2019

Η Τουρκία έχει δηλώσει από το 2014 πως σκοπεύει να κατασκευάσει ένα εθνικό αυτοκίνητο, το οποίο όμως θα είναι ηλεκτρικό. Και όπως καταλαβαίνει κανείς, επειδή ένα ηλεκτρικό είναι και ακριβό προφανώς στο εκεί σύστημα δεν ενδιαφέρονται για ένα φτηνό οικονομικό μεταφορικό μέσο για τον λαό αλλά για ένα προχωρημένο τεχνολογικά για τους προύχοντες.

Το ενδιαφέρον είναι πως τα τοπικά μέσα αναφέρουν πως η παρουσίαση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου της Τουρκίας είναι θέμα ημερών και πως την σχεδίαση του την έχει επιμεληθεί ο οίκος Pininfarina (στην φωτογραφία βλέπετε ένα concept του ιταλικού στούντιο). Επίσης, αναφέρουν πως την παρουσίαση θα κάνει ο ίδιος ο Ερντογάν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο Gebze στην βιομηχανική ζώνη του Kocaeli. Και αργότερα ο ίδιος θα το οδηγήσει σε μια εθνική παρέλαση πάνω στην γέφυρα Osman Gazi.

Θεωρητικά, αφού από προπαγάνδες άλλο τίποτα η γειτονική χώρα, η παραγωγή θα ξεκινήσει τέλη του 2021 και οι πρώτες παραδόσεις θα αρχίσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Η ονομασία του ηλεκτρικού SUV παραμένει μυστική, ενώ στα πλάνα περιλαμβάνεται η παραγωγή ακόμη πένττε μοντέλων έως το 2030.

Την παραγωγή αναλαμβάνει μια κοινοπραξία με την ονομασία Automobile Joint Venture Group η οποία απαρτίζεται από πέντε από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, ο Gurcan Karakas, ανέφερε πως το ηλεκτρικό SUV θα φορτίζει σε οικιακή πρίζα σε 10 ώρες και πως θα έχει ένα δικό του σύστημα πλοήγησης αντί για το κλασικό δορυφορικό. Για να δούμε τι άλλο θα δούμε ή θα ακούσουμε από τους Τούρκους που βρίσκονται σε κατάσταση παράκρουσης.