Hyperion XP-1: Ένα supercar με υδρογόνο


Μπορεί τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στην ηλεκτροκίνηση, υπάρχουν όμως και εταιρίες, όπως η Hyperion, που σιωπηρά συνεχίζουν σε ένα παράλληλο, πιο καθαρό δρόμο.

  • Μιχαλης Κατωπόδης
  • 16/7/2020

Δεν απομένουν παρά μόνο εβδομάδες για την αποκάλυψη του XP-1, του πρώτου υπεραυτοκινήτου της εταιρίας Hyperion. Και η είδηση αυτή θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά, αφού στις μέρες μας τόσοι και τόσοι μικροί κατασκευαστές βγαίνουν και διατυμπανίζουν την ύπαρξή τους, με την παραγωγή ενός υπεραυτοκινήτου χιλιάδων ίππων… Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για ένα βενζινοκίνητο θηρίο. Ούτε καν για ένα μοντέλο που μπαίνει στην πρίζα. Αντιθέτως, η εταιρία αποφάσισε να επενδύσει στο υδρογόνο.

«Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που λανσάρουμε την Hyperion στον κόσμο, ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους ανθρώπους για τα οφέλη των συστημάτων ισχύος με βάση το υδρογόνο» είναι η δήλωση του Άγγελου Καφαντάρη, CEO και ενός εκ των ιδρυτών της φίρμας. Αναφορικά με την εταιρία, ιδρύθηκε το 2011 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και χωρίζεται σε τρεις τομείς, Hyperion Energy, Hyperion Motors και Hyperion Aerospace, προσφέροντας αναλόγως ενεργειακές προτάσεις που βασίζονται στο υδρογόνο.

Επιστρέφοντας στο XP-1, χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής αντίστοιχη με αυτή που προσφέρουν στη NASA, ώστε να εκμεταλλεύεται τη δύναμη του υδρογόνου και να παράγει ενέργεια, από κυψέλες καυσίμου. Παρατηρώντας τη σχετική εικόνα μπορούμε να αντιληφθούμε σε ένα βαθμό την εξωτερική του εμφάνιση, η εταιρία όμως κρατάει ακόμα κλειστά τα χαρτιά της, σε ό,τι έχει να κάνει με επιδόσεις. Η επίσημη παρουσίαση του αυτοκινήτου έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο, οπότε θα επανέλθουμε στο θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες.