Hyundai: αστικές μετακινήσεις με ιπτάμενα και αυτόνομα οχήματα


Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αποτελούν ένα ενδιαφέρον πεδίο ανάπτυξης, ειδικά σε συνδυασμό και με τα αυτόνομα.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 23/12/2019

Πριν από λίγο καιρό ο όμιλος της Hyundai ίδρυσε την εταιρεία Urban Air Mobility (UAM), που όπως λέει και το όνομά της θα ασχοληθεί με εναέριες αστικές μεταφορές. Για το σκοπό αυτό έχει εξελίξει ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο, το οποίο θα είναι προσωπικό, ακόμα και όταν θα παίζει το ρόλο του ταξί. Αυτός και ο λόγος που ονομάζεται Personal Air Vehicle.

Η UAM θα παρουσιάσει την πρότασή της για τις αστικές μετακινήσεις στο μέλλον στην έκθεση CES 2020. Η οποία, όπως άλλωστε κάθε χρόνο, θα διοργανωθεί στο Las Vegas. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η παρουσία των αυτοκινητοβιομηχανιών σε αυτή είναι τόσο έντονη που η παραδοσιακή έκθεση του Detroit θα αναγκαστεί από του χρόνου να αλλάξει ημερομηνία και να διοργανώνεται καλοκαίρι.

Η πρόταση της Hyundai λοιπόν μέσω της Urban Air Mobility περιλαμβάνει Hubs, δηλαδή σταθμούς εξυπηρέτησης των ιπτάμενων μονοθέσιων οχημάτων, στους οποίους θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται.

Από τα Hubs αυτά οι επιβάτες των Personal Air Vehicles θα μπορούν να φτάνουν στο τελικό προορισμό τους, που μπορεί να είναι είτε συγκροτήματα κατοικιών είτε χώρων εργασίας. Η μετακίνησή τους θα γίνεται με αυτόνομα αυτοκίνητα ή με αυτόνομα λεωφορεία όταν υπάρχει κοινός προορισμός πολλών ατόμων.