Hyundai Elantra N: Επίσημα το πιο γρήγορο Hyundai (Video)


Το Hyundai Elantra N είναι με διαφορά το πιο σκληροπυρηνικό μοντέλο στην ιστορία της εταιρείας, με 280 ίππους, πολύ επιθετική εμφάνιση και όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες της N Performance.

  • 14/7/2021

Το νέο Elantra N εντυπωσιάζει με την άκρως επιθετική του εμφάνιση και το έκδηλο σπορ παρουσιαστικό του. Ταυτόχρονα, η κορυφαία και ισχυρότερη έκδοση του οικογενειακού μοντέλου της Hyundai γίνεται και η ταχύτερη στη γκάμα της, με την ισχύ των 280 ίππων να του επιτρέπει να κάνει το κλασσικό 0-100 σε μόλις 5,3 δευτερόλεπτα, την κορυφαία επίδοση στην ιστορία της κορεατικής εταιρείας.

Το νέο Hyundai Elantra N έρχεται να προστεθεί στη γκάμα των πιο «σκληροπυρηνικών» μοντέλων με τη φροντίδα της N Performance.

Το αμάξωμα των 4.675 χιλιοστών εντυπωσιάζει τόσο με τη μεγάλη μαύρη γυαλιστερή μάσκα με τους ενσωματωμένους LED προβολείς στο πάνω μέρος της, τις ευμεγέθεις εισαγωγές αέρα, το μυώδες καπό και το κομψό σπόιλερ στο κάτω μέρος του προφυλακτήρα. Στο πλάι τα βλέμματα τραβούν τα νεύρα και οι γραμμές που διατρέχουν το αυτοκίνητο, ενώ και πίσω την παράσταση κλέβει ο διαχύτης με τις κόκκινες λεπτομέρειες, η χαμηλή μαύρη γυαλιστερή πτέρυγα και οι δύο απολήξεις τις εξάτμισης, ενώ το χαρακτήρα τονίζουν οι σπορ γραμμές με τα μεγάλα φωτιστικά σώματα.

Την άκρως εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση ολοκληρώνουν οι 19άρες ζάντες με τις κόκκινες δαγκάνες φρένων στο εσωτερικό τους που φοράνε ελαστικά Michelin Pilot 4S διαστάσεων 245/35.

Η ίδια σπορ φιλοσοφία συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου δίνεται έμφαση στα  N bucket καθίσματα που είναι τοποθετημένα 10 χιλιοστά χαμηλότερα από το «κανονικό» Elantra και βοηθούν στη μείωση του κέντρου βάρους. Οι σπορ λεπτομέρειες συνεχίζονται και στα αλουμινένια πεντάλ και το τριάκτινο τιμόνι με το χαρακτηριστικό κόκκινο μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα.

Ούτε από το Elantra Ν δε λείπουν δύο ευμεγέθεις ψηφιακές οθόνες για το σύστημα πολυμέσων και τον πίνακα οργάνων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και ένα αγωνιστικό χρονόμετρο (lap timer).

Κάτω από το καπό του Elantra N εργάζεται ένας 4κύλινδρος 2λιτρος τούρμπο κινητήρας, ο οποίος αποδίδει 280 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 392 Nm ροπής, με την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς μέσω ενός μηχανικού κιβωτίου 6 σχέσεων, είτε ενός 8τάχυτου αυτόματου διπλού συμπλέκτη DCT.

Όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της σπορ οικογένειας, υπάρχει η λειτουργία Ν Grin Shift (στάνταρ στην έκδοση με το DCT) που προσωρινά ακονίζει την απόκριση του μοτέρ εκτοξεύοντας την ισχύ του στα 290 άλογα. Η επιτάχυνση, λοιπόν, στα πρώτα 100 χλμ./ώρα έρχεται σε 5,3 δευτερόλεπτα και η τελική φτάνει τα 250 χλμ./ώρα.

Δεν απουσιάζουν όμως και τα αρκετά επιπλέον συστήματα δυναμικής οδήγησης όπως το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (N Corner Carving Differential), το Launch Control και οι επιλογές N Power Shift (NPS) και N Track Sense Shift (NTS). Όταν ανιχνευθούν συνθήκες δυναμικής οδήγησης, το NTS επενεργεί στα χαρακτηριστικά του κιβωτίου, επιλέγοντας την κατάλληλη σχέση. Από τη μεριά του το NPS ενεργοποιείται σε συνθήκες επιτάχυνσης με πίεση στο πεντάλ γκαζιού άνω του 90%, μετριάζοντας τις απώλειες ροπής κατά τις αλλαγές των σχέσεων.

Τέλος, η ανάρτηση διαθέτει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, με τη χρήση πίσω αντιστρεπτικής ράβδου που αυξάνει κατά 29% τη στρεπτική ακαμψία, μειώνοντας τις κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές.

Η εμπορική διάθεση του νέου Elantra Ν στη Νότια Κορέα θα ξεκινήσει άμεσα, ενώ ακόμα είναι αβέβαιο το αν το Elantra Ν θα έρθει και στην Ευρώπη.