Hyundai Exoskeleton: Ο «Iron Man» είναι εδώ! (video)


Oι άνθρωποι της Hyundai θεωρούν ότι ο εξωσκελετός τους (ή το «φορετό» αυτό ρομπότ αν θέλετε) μπορεί να συγκριθεί με τη στολή του... Iron Man.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
  • 17/5/2016

Παρότι νιώθεις ότι είναι εμπνευσμένος από ταινίες όπως το «Alien», «Avatar» ή και το «Edge of Tommorow», οι άνθρωποι της Hyundai θεωρούν ότι ο εξωσκελετός τους (ή το «φορετό» αυτό ρομπότ αν θέλετε) μπορεί να συγκριθεί με τη στολή του... Iron Man. Δεν θα σε βοηθήσει σε καμία περίπτωση να πολεμήσεις εναντίων του «Doctor Doom» ή του «Mandarin» αλλά θα σου δώσει την εξτρά δύναμη που χρειάζεσαι.  

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτουν στο blog τους οι κορεάτες, η στολή είναι ικανή να βοηθήσει έναν άνθρωπο που τη φοράει να σηκώνει αντικείμενα εκατοντάδων κιλών σε βάρος και θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς ή σε εργοστάσια. Η Hyundai όμως ετοιμάζει και μία άλλη εκδοχή του εξωσκελετού της πιο... light. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε μόνο για μία μηχανική σπονδυλική στήλη και μηχανικά πόδια και θα προορίζεται για ηλικιωμένους ή ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Παρότι τα... κορεάτικά μας θέλουν... πάρα πολύ φρεσκάρισμα (εντελώς δηλαδή...), το νέο αυτό ρομπότ βασίζεται στην πλατφόρμα «H-LEX» (Lifecaring ExoSkeleton), που είχε αποκαλύψει η εταιρία πέρσι, μόνο που εδώ μιλάμε για την αρκετά πιο εξελιγμένη και πιο ισχυρή μορφή του, αν λάβουμε υπόψη ότι η Hyundai ασχολείται με την εξέλιξή του εδώ και 6 χρόνια.

Το project είναι μέρος του προγράμματος «Next Mobility» και η Hyundai δεν είναι μόνη της σε αυτό το «παιχνίδι». Ήδη η Panasonic και Daewoo εξελίσσουν παρόμοιες στολές για εργαζόμενους σε εργοστάσια. Σύμφωνα με πληροφορίες (ή και φήμες αν θέλετε) η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency που είναι μέρος του υπουργείου άμυνας των ΗΠΑ) εξελίσσει κάτι ανάλογο για στρατιωτική χρήση ως μέρος του προγράμματος «Warrior Web», ενώ και η Audi, αλλά και η BMW διαθέτουν παρόμοιες στολές οι οποίες μάλιστα επιτρέπουν στους μηχανικούς που χρησιμοποιούν τους εξωσκελετούς να πετάνε κιόλας.