Η... κατάρα των μεγάλων sedan «χτύπησε» και το Nissan Maxima!


Στα μέσα του 2023 σταματά η παραγωγή του στις ΗΠΑ. Δεν αποκλείεται να «επιστρέψει» ως EV.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 5/8/2022

Buick LaCrosse, Chevrolet Impala, Ford Taurus και, σε λίγους μήνες, Toyota Avalon. Τι κοινό έχουν; Μεγάλα sedan που για χρόνια κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ και πλέον σταμάτησε η παραγωγή τους. Κάτι που θα συμβεί και στην περίπτωση του Nissan Maxima.

«Το Maxima είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της Nissan στη Βόρεια Αμερική. Σήμερα ανακοινώσαμε στους υπαλλήλους, τους προμηθευτές και τους αντιπροσώπους μας ότι το Maxima τρέχουσας γενιάς θα τερματίσει την παραγωγή στα μέσα του 2023», γνωστοποίησε η εταιρία.

Τι οδήγησε σε αυτή την απόφαση; «Στο πλαίσιο του σχεδίου Ambition 2030 της Nissan, η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στα ηλεκτρικά οχήματα και τις προηγμένες τεχνολογίες. Μέχρι το 2030, το 40% των πωλήσεων οχημάτων Nissan θα αφορά αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα», ήταν η εξήγηση.

Αν και νωρίτερα φέτος η Nissan ανακοίνωσε δύο ολοκαίνουργια, πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα στο εργοστάσιο συναρμολόγησης της Canton στο Μισισιπή, ίσως τελικά οι τίτλοι τέλους για το Maxima να μην είναι οριστικοί. Όχι, βέβαια, για την τρέχουσα έκδοση με κινητήρα εσωτερικής καύσης. «Μείνετε συντονισμένοι για τα μελλοντικά νέα του Nissan Maxima καθώς ενδυναμώνουμε ταξίδια μέσα από συναρπαστικά οχήματα και τεχνολογική καινοτομία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Nissan, Dan Passe, που δεν απέκλεισε, εμμέσως, την επιστροφή του σε ηλεκτρική μορφή.

Η απόφαση της Nissan δεν πρέπει να ξενίζει. Η πορεία των πωλήσεων του μοντέλου από το 2017 και έπειτα ήταν συνεχώς φθίνουσα. Από 67.627 αντίγραφα τη συγκεκριμένη χρονιά, έφτασε στα μόλις 16.386 το 2021!

Κι όμως, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε στις ΗΠΑ ως Datsun Maxima, αποτέλεσε το μεγαλύτερο, πολυτελέστερο και πιο σπορ sedan της εταιρίας, ξεπερνώντας το Altima. Η Nissan παρήγαγε άλλες 7 ανανεωμένες εκδόσεις του, με το τελευταίο facelict να τοποθετείται, χρονικά, το 2016.

Κάτω από το καπό του βρίσκεται ένας V6 κινητήρας 3,5 L που αποδίδει 310 PS. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου CVT Xtronic. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του το «κατέταξαν» πιο κοντά στο Altima σε σχέση με το Infiniti Q70. Η κρίση ταυτότητας μεγάλωσε όταν το Altima αυξήθηκε σε παρόμοιες διαστάσεις με αυτό και σταδιακά η αγορά στράφηκε στα crossover SUV.