Ιαπωνική μονομαχία: Η Honda μπαίνει στα B-SUV για να κοντράρει το Toyota Yaris Cross


Η κατηγορία των B-SUV είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για να απουσιάζει η Honda και αυτό το κενό, σύμφωνα με τις αναφορές, σύντομα θα καλυφθεί με μια νέα, πλήρως υβριδική πρόταση.

  • 6/10/2022

Μπαίνοντας κάποιος στο επίσημο site της Honda και κοιτώντας τη γκάμα που είναι διαθέσιμη στην ελληνική -και ταυτόχρονα στην ευρωπαϊκή- αγορά, θα διαπιστώσει μια τρανταχτή απουσία. Η ιαπωνική φίρμα δεν έχει καμία πρόταση να επιδείξει στη δημοφιλή κατηγορία των B-SUV κάτι που σημαίνει ότι πετάει στον κάλαθο τις όποιες πιθανότητες έχει για να αποκομίσει ένα μερίδιο της τεράστιας "πίτας".

Το μοναδικό αυτοκίνητο που διαθέτει και μπορεί να θεωρηθεί ότι πλησιάζει τα στάνταρ των συγκεκριμένων αγοραστών είναι το Honda Jazz Crosstar το οποίο φλερτάρει με τον όρο "SUV" αλλά στην ουσία είναι η crossover εκδοχή του βασικού μοντέλου. Όσο για το νέο HR-V με το μήκος των 4,34 m. τοποθετείται περισσότερο στη βάση των C-SUV και όχι στην κορυφή των B-SUV, όσο και αν επιμένει η Honda.

Αυτό σύντομα αναμένεται να αλλάξει και η φίρμα θα παρουσιάσει το μοντέλο που θα καλύψει το κενό και θα αποτελέσει την εισαγωγική πρόταση των SUV μοντέλων της, σύμφωνα με δημοσίευμα του bestcarweb.jp.

Στόχος της Honda είναι να κοιτάξει στα μάτια την πρόταση του Toyota Yaris Cross, με τα στοιχεία να  δείχνουν ότι έχει κερδίσει τους Ευρωπαίους αγοραστέςαλλά και το επίσης ιαπωνικό Nissan Juke.

Η  αγριεμένη  έκδοση του Honda Jazz που στην Ιαπωνία είναι γνωστό ως Fit.
Η "αγριεμένη" έκδοση του Honda Jazz που στην Ιαπωνία είναι γνωστό ως Fit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νέα B-SUV πρόταση που ετοιμάζει η Honda, η ονομασία της οποία δεν έχει διαρρεύσει, θα στηριχθεί πάνω στη λογική του Jazz χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα και την full-hybrid τεχνολογία. Μάλιστα πριν από λίγες εβδομάδες είδαμε και την αγριεμένη "RS" εκδοχή του.

Από εκεί και πέρα η εταιρία θα ρίξει μεγάλο μέρος της προσπάθειάς της στη δημιουργία άνετων χώρων στο εσωτερικό του, ειδικά στη δεύτερη σειρά καθισμάτων και στον χώρο αποσκευών.

Το μήκος του αναμένεται να φτάνει τα 4,2 m., το πλάτος το 1,76 m. και το ύψος το 1,6 m., παρόμοιες δηλαδή διαστάσεις με το Yaris Cross. Προς το παρόν τα δεδομένα λένε ότι η παρουσίαση του στην ιαπωνική αγορά θα γίνει την άνοιξη του 2023, ωστόσο δεν είναι ακόμα ειλημμένη η απόφαση για το αν θα "μεταφερθεί¨" και στην Ευρώπη.

To Honda ZR-V στην ιαπωνική εκδοχή του.
To Honda ZR-V στην ιαπωνική εκδοχή του.

Όσο πλησιάζουμε πιο κοντά στην επίσημη παρουσίαση περισσότερες πληροφορίες θα έρθουν στο φως ενώ σύντομα αναμένεται να δούμε και τις πρώτες κατασκοπευτικές φωτογραφίες που θα μας δώσουν εικόνα των σχεδίων της Honda για την κατηγορία των B-SUV.

Προς το παρόν αυτό που περιμένουμε από την εταιρεία είναι το ευρωπαϊκό λανσάρισμα του νέου ZR-V που ανήκει στην κατηγορία των C-SUV και θα τοποθετηθεί ανάμεσα στο HR-V και το CR-V.