iFE.18: H ΒΜW μπαίνει στον κόσμο της Formula E


Βλέποντας ένα σημαντικό πεδίο εξέλιξης των ηλεκτρικών τεχνολογιών της η BMW αποφάσισε να συμμετάσχει στους αγώνες της Formula E.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΒΜW
  • 16/9/2018

Σε μία ειδική εκδήλωση που έγινε στο Μόναχο, η BMW παρουσίασε την iFE.18, το μονοθέσιό της για το πρωτάθλημα της Formula E. H ομάδα BMW i Andretti Motorsport θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Δεκέμβριο στην Σαουδική Αραβία, με οδηγούς τον Antonio Felix da Costa και τον Alexander Sims.

H σχεδίαση του μονοθεσίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή κάτι που τονίζεται ακόμα περισσότερο από το μπλέ και λευκό χρώμα της εταιρίας, ενώ χρησιμοποιεί το στάνταρ πλαίσιο που έχουν και όλα τα αυτοκίνητα του συγκεκριμένου πρωταθλήματος. Η αλλαγή στην φετινή σεζόν είναι ότι οι αγώνες δεν αποτελούνται από δύο σκέλη και ενδιάμεση φόρτιση, αλλά από 45 γύρους, μέσα στους οποίους το μονοθέσιο θα πρέπει όχι μόνο να είναι το γρηγορότερο αλλά και να έχει την αυτονομία να φθάσει μέχρι το τέλος.

Η ισχύς των ηλεκτροκινητήρων φθάνει στα 340 άλογα αλλά σε συνθήκες αγώνα πέφτουν στα 272, το 0-100 Km/h γίνεται σε 2,8 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 240 km/h. 

Οι αγώνες Formula E πέραν όλων των άλλων είναι και ιδιαίτερα ελκυστικοί για το κοινό, τόνισε ο τεχνικός διευθυντής του BMW Motorsport, Michael Scully, αφού, όπως είπε, γίνονται μέσα σε πόλεις και οι θεατές είναι πολύ κοντά στην εξέλιξη του αγώνα. Το σημαντικό όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η εξέλιξη της μονάδας κίνησης έγινε από το τμήμα BMW i, κάτι που σημαίνει ότι η γερμανική εταιρία συμμετέχει στους αγώνες αυτούς για να αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην εξέλιξη μηχανικών μερών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγωγής. 

Η FIA έχει αφήσει αρκετά ελεύθερους τους κανονισμούς σ' αυτή την μορφή αγώνων κάτι που δίνει την ευκαιρία στους κατασκευαστές να αναζητήσουν νέα υλικά και τεχνολογία για την ηλεκτροκίνηση, εξελίσσοντας συστήματα τα οποία θα ήταν δύσκολο να κατασκευαστούν χωρίς την δοκιμασία τους σε αγωνιστική χρήση.