Ηλεκτρικοί πρωτοπόροι: 50 χρόνια από τo πρώτο ηλεκτρικό όχημα στη Σελήνη (βίντεο)


Με ένα εξαιρετικά γυρισμένο και με αρκετή συναισθηματική φόρτιση βίντεο, η Porsche αποτίνει φόρο τιμής στο πρώτο ηλεκτρικό όχημα που πάτησε στη σελήνη, πενήντα χρόνια πριν!

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 6/1/2021

Μπορεί στη σκέψη της κατάκτησης της σελήνης το μυαλό όλων να πηγαίνει στο Apollo 11 και στα λόγια του Neil Armstrong «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», η NASA όμως δεν σταμάτησε εκεί. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο αστροναύτης Charles ‘Charlie’ Duke, της αποστολής Apollo 16 μας περιγράφει την εμπειρία του με το Lunar Roving Vehicle (LRV). Ο ίδιος είναι ο δέκατος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι και ο ένας από τους μόλις έξι που οδήγησε σε αυτό!

Σήμερα, 50 χρόνια μετά από εκείνη την πτήση, η Porsche αποφάσισε να σταθεί σε αυτή τη στιγμή. Η απόσταση που ήταν ασφαλές να διανύσει ένας αστροναύτης από τη σεληνάκατο δεν μπορούσε να υπερβεί τα 400 μέτρα. Με το LRV, ωστόσο, είχαν τη δυνατότητα να κινούνται σε μέρη μέχρι και 7 χιλιόμετρα μακριά! Επρόκειτο για ένα state-of-the-art, την εποχή εκείνη, πλήρως ηλεκτρικό όχημα, με δύο μπαταρίες και αυτόνομη ανάρτηση στον κάθε τροχό, ώστε να μπορεί να μετακινείται με σχετική άνεση στη σεληνιακή επιφάνεια.

Όσο για τον ίδιο το Duke, ποτέ δεν ξαναοδήγησε ηλεκτρικό όχημα. Μέχρι σήμερα, που έκατσε πίσω από το τιμόνι της νέας Taycan Turbo S. Κοιτώντας ωστόσο το φεγγάρι, συνεχίζει να λέει ακόμα και σήμερα πως όποιος θέλει ένα ηλεκτρικό όχημα 8 εκατομμυρίων, με νεκρή πλέον μπαταρία, ξέρει που να τον στείλει… Μαγικό βίντεο και μαγικοί άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο ήταν το Porsche P1!