Ηλεκτροκίνηση: Η Αλβανία είναι η πιο «πράσινη» χώρα της Ευρώπης


Πολλοί διεκδικούν τον τίτλο της πιο πράσινης χώρας στην Ευρώπη, μόνον  όμως η Αλβανία έχει καταφέρει να μηδενίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

  • 5/11/2020

Τα Bαλκάνια στο σύνολό τους βίωσαν τις προηγούμενες δεκαετίες την απομόνωση. Λίγο η γεωγραφική θέση τους η οποία τα κρατούσε μακριά από την καρδιά των εξελίξεων, λίγο το ασταθές πολιτικό περιβάλλον, η βαλκανική χερσόνησος δεν κατάφερε να ακολουθήσει την πορεία που διέγραψε η Δύση.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, οι ισορροπίες φαίνεται να αλλάζουν, αφήνοντας την ελπίδα ότι τα βαλκανικά κράτη μπορούν να ηγηθούν των τεχνολογικών και όχι μόνο εξελίξεων.

Δεν αναφερόμαστε στις πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με τον εξηλεκτρισμό της Αστυπάλαιας, o οποίος χωρίς αμφιβολία έχουν τη δική τους αξία, αλλά στη γειτονική Αλβανία η οποία έχει καταφέρει κάτι το οποίο ο Δυτικός Κόσμος μετά βίας μπορεί να ονειρευτεί.

Τι είναι αυτό; Οι γείτονες έχουν μηδενίσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μιας και το 100% του ρεύματος που καταναλώνουν προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Ειδικότερα, στην Αλβανία υπάρχουν οκτώ ποτάμια συστήματα το μεγαλύτερο εκ των οποίων φιλοξενεί τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Oι ενεργοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί στη γείτονα χώρα ξεπερνούν τους 100, με την ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να υπερβαίνει ακόμα και τα 6.000 GWh.

To μέγεθος αυτό την καθιστά τον μεγαλύτερο παραγωγό υδροηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη και ένα από τα επτά κράτη σε ολόκληρο τον πλανήτη που καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του από ανανεώσιμες πηγές.

Πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου βρίσκεται και η Νορβηγία, στην οποία το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται σε ετήσια βάση παράγεται με μηδενικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στην Αλβανία, λοιπόν, η κίνηση των ηλεκτρικών οχημάτων δεν επιβαρύνει στο ελάχιστο το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την σε πρωταθλητή στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας.